A fost adus din Brasovul unguresc sa fie prefect in Mehedintiul oltenesc. De cind a prins functie la judet, Madaras Lazar, prefectul maghiar din Mehedinti, se lupta cu mentalitatile localnicilor care se obisnuiesc greu cu ideea ca ii poate conduce un maghiar. In capitala judetului, el si-a deschis si filiala a UDMR.

„Ma simt peste tot in Romania ca acasa. Desi poate fi o curiozitate pentru politicienii si cetatenii din Drobeta prezenta mea aici, eu nu am avut nici o clipa probleme de adaptare in Mehedinti“, spune Madaras.

Mai mult, prefectul considera ca este un avantaj faptul ca nu este din zona: „Nu sint in nici un fel legat de grupurile de interese de aici, astfel ca nu pot fi deloc influentat in luarea deciziilor“. Un ultim test peste care a trebuit sa treaca a fost cel al inundatiilor.

Prin diversele localitati inundate prin care s-a perindat, Madaras a auzit si vorbe de ocara de la localnici deranjati de „ungurul care se baga in treburile lor“. Opinia publica nu este la fel de entuziasta atunci cind aude vorbindu-se maghiara la prefectura.

Oamenii care vin la audiente apreciaza de cele mai multe ori rigurozitatea prefectului si ii amintesc adesea ca au si ei diversi prieteni de aceeasi etnie cu el. In schimb, prin diversele localitati inundate prin care s-a perindat, Madaras a auzit si vorbe de ocara de la localnici deranjati de ungurul care se baga in treburile lor.

Cum a ajuns prefect, Madaras Lazar a infiintat o filiala a UDMR in Mehedinti, lucru care i-a ridicat in cap opinia publica. Pe de alta parte, chiar viceprimarul orasului Drobeta- Turnu Severin, Mihai Demian, membru PRM, sustine ca nu are diferende cu prefectul. „Nu avem nici un fel de probleme de comunicare“, spune viceprimarul peremist Mihai Demian.

Singurul repros al acestuia priveste filiala UDMR pe care el o considera un proiect putin viabil.

Planul principal, euroregiunea

Angajatii institutiilor locale sint la rindul lor multumiti de colaborarea cu prefectul maghiar. „Este un om deosebit, care a realizat mai mult decit ar fi facut-o un politician local“, este de parere subprefectul Constantin Saceanu. Secretarul general al prefecturii considera si el ca Madaras s-a consultat de fiecare data cu cei din jur in luarea deciziilor.

Cei din primarie sint la fel de multumiti de colaborarea cu prefectul delegat de UDMR.

In opt luni de la numirea sa la conducerea prefecturii mehedintene, Madaras a initiat diverse proiecte. Formarea unei Euroregiuni in zona este unul dintre planurile prefectului. In urma infratirii cu localitatile Bor din Serbia si Muntenegru si Vidin din Bulgaria, Drobeta-Turnu Severin poate obtine mai usor finantare din fondurile europene.

Banii vor fi folositi la dezvoltarea turismului in zona, favorizind reabilitarea zonei montane si a Dunarii. Primul pas a fost facut prin revigorarea Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din judet. Prefectul a ajutat, de asemenea, la recuperarea unei suprafete importante de teren de la stat, care va intra in proprietate privata.

Acesta a avut si initiative culturale, amenajind inca de la inceputul mandatului intr-o sala de sedinte a prefecturii o galerie de arta, unde isi expun lucrarile diversi artisti locali.

„Pe romani ii cuceresti cind ai dreptate“

„Nu am verificat cit sint de popular, insa cred ca ii cuceresti pina la urma pe romani atunci cind ai dreptate“, se consoleaza prefectul.

Cei mai vehementi contestatari ai acestuia sint jurnalistii locali. Doua ziare din Drobeta ii fac zile negre prefectului, pe care il acuza ca vrea sa ridice un cap de pod maghiar in judet. Madaras a lucrat insa suficienti ani in presa pentru a cunoaste „genul acesta de frustrari“.

Teodor Abagiu, redactor-sef la „Obiectiv Mehedintean“ il acuza pe oficial ca organizeaza conferinte de presa la care nu invita toti jurnalistii si nu raspunde in nici un fel acuzelor care i se aduc. Abagiu afirma ca o serie de oameni de afaceri i s-au plins ca li se conditioneaza obtinerea de aprobari pentru deschiderea unei afaceri de inscrierea in UDMR.

Faptul ca in zona sint atrasi investitori maghiari nu il deranjeaza pe Abagiu, singura lui obiectie fiind ca fondurile sint ulterior scoase din judet. Initiativa prefectului de a sprijini infiintarea unui post de televiziune este privita circumspect de jurnalist, care se teme ca se va inaugura un altfel de Duna TV cu aceasta ocazie.

Redactorul-sef de la Radio Galaxy, Adrian Bidilici, este si mai pornit impotriva lui Madaras: „Sintem foarte dezamagiti: in perioada anterioara am avut un primar si un prefect PSD, care au fost niste catastrofe. Se poate mai rau de atit: un primar PSD si un prefect UDMR“.

Patru judete cu prefecti UDMR

Din 2005, in Romania au fost desemnati patru prefecti UDMR. In judetul Covasna 73% din populatie o reprezinta etnicii maghiari, in Maramures este un procent de 9,8, in Bistrita-Nasaud sint aproape 6%.

Cel mai mic procent se inregistreaza in Mehedinti, unde locuiesc 0,09% maghiari. Judetele cu cea mai mare densitate de maghiari sint Harghita (84.62%) si Mures (39,30%).

„Arieni de Oltenia“

Psihologul Miktat Girlan crede ca explicatia acestei atitudini fata de prefectul maghiar vine dintr-un orgoliu specific zonei.

„Este o regiune foarte olteneasca si etnicista. Majoritatea mehedintenlor se considera niste arieni; nimeni nu este ca ei!“, considera psihologul care are in spate experienta celor sapte ani petrecuti in Mehedinti.

Acesta mai constata cu ingrijorare ca nu toate regiunile au reusit sa se socializeze suficient din punct de vedere al etnicitatii. „Pentru acestia, meritul profesional nu primeaza in fata criteriului etnic. Este o clara dovada de inapoiere“, incheie acesta.