Italia, aflata intr-o grava criza financiara, a scos la lumina zilele acestea un scandal economic de proportii, derulat pe parcursul a mai bine de cinci luni de zile, si in care, se pare ca unul dintre actorii principali a fost Antonio Fazio, guvernator al Bancii Italiei, deja compromis in mai multe scandaluri financiare relatate de presa internationala.

Anchetarea acestuia din urma, a condus, insa, la o interpretare politica a ceea ce initial se anunta ca o simpla operatie de a face bani, dat fiind ca a iesit la lumina implicarea mai multor oameni politici din stanga italiana.

Potrivit unei anchete a cotidianului Tageblatt si a presei franceze, scandalul a inceput acum cateva luni de zile cu anuntul facut de grupul bancar olandez ABN-Amro si spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) privind intentia lor de a prelua controlul bancilor italiene Antonveneta si Banca Nazionale del Lavoro (BNL), la care erau parteneri.

Emillio Gnuti, apropiat al stangii italiene si om de finante italian, a intrat in acel moment in joc alaturi de bancherii Gianpiero Fiorani, patron al Bancii Popolare Italiane (BPI) si prieten al lui Antonio Fazio. Intentia acestora a fost de a impiedica preluarea celor doua banci in numele unui asa-zis nationalism economic.

Cel mai expus in aceasta afacere pare sa fi fost milionarul italian Stefano Riccuci, care, imediat ce au aparut zvonurile de preluare s-a lansat in cumpararea de titluri Antonveneta si de actiuni BNL, pe care ulterior le-a vandut catre grupul Unipol, detinut de stanga italiana, obtinand un profit de peste 210 milioane de euro.

Ceilalti participanti la afacere sunt anchetati, in special, pentru presiunile lor politice.

Sesizat de catre ABN-Amro, Parchetul din Milano a intervenit la sfarsitul lui iulie facand sa explodeze intregul scandal.

Ancheta deschisa de catre Parchet i-a invinuit pe Gianpiero Fiorani, Emilio Gnutti si Stefano Ricucci de manipulare a cursului si de impiedicarea Autoritatii Bursiere Consob in operatiunea de preluare a bancii Antonveneta de catre BPI.

Anchetele Justitiei italiene au scos, pana la urma, la iveala inclusiv implicarea unor persoane apropiate lui Silvio Berlusconi si convorbiri telefonice intre Antonio Fazio si Fiorani care sustineau in mod ilegal Banca Antonveneta.

Guvernatorul BPI urmeaza sa dea explicatii privind implicarea sa in aceste actiuni pe 26 august, insa majoritatea economistilor il sfatuisc sa demisioneze pentru a-si pastra credibilitatea.

Afaceri dubioase la Bursa din New York

Scandaluri financiare au zdruncinat zilele trecute si piata de capital americana.

Patru fosti brokeri de la Bursa din Wall Street au fost pusi sub acuzare de catre un tribunal din New York pentru fraudarea sistemului de comunicatii, conspiratie si luare de mita.

Concret, a relatat Reuters, cei patru brokeri, care lucrau pentru Citigroup Global Markets, Lehman Brothers si Merrill Lynch, au interceptat convorbiri securizate din sistemul de comunicatii al Bursei, iar informatiile absolut confidentiale referitoare la tranzactiile si evolutia cursului actiunilor firmelor pentru care lucrau, precum si ale altor companii le-au oferit, contra unor importante

sume de bani, agentilor altor clienti.

In felul acesta, unii au putut cumpara actiuni la preturi mici, care revandute le-au adus profituri fabuloase. Unul dintre agentii care le-au dat mita celor patru brokeri este John Amore de la A. B. Watley Inc., pus, de asemenea, sub acuzare.

Comisia pentru schimburi valutare si securitate (SEC) a anuntat ca brokerii amintiti au comis peste 400 de fraude care au adus numai pentru A. B. Watley Inc., in perioada iunie 2002 - septembrie 2003, un profit ilegal de cel putin 650.000 de dolari.

Brokerii au primit aproximativ 290.000 de dolari, dar se pare ca mita a fost in realitate mai mare.