Fratele deputatului Cristian Dumitrescu poate fi acuzat de ucidere din culpa. Medicii au stabilit ca femeia a murit asfixiata cu propriul sange.

Mama deputatului PSD Cristian Dumitrescu a murit din cauza leziunilor provocate de sectionarea gatului, prin asfixie, dupa ce a aspirat sange. Aceasta este prima concluzie a medicilor legisti, care au efectuat ieri necropsia in acest caz.

In aceasta situatie, Bogdan Dumitrescu - fratele deputatului Cristian Dumitrescu - ar putea fi acuzat de ucidere din culpa, ne-au declarat surse judiciare.

Anchetatorii verifica mai multe variante pentru a stabili ce s-a intamplat in urma cu doua zile in strada Aviator Zorileanu, unde locuia familia deputatului Dumitrescu.

Specialistii: moartea survenea oricum

Medicii legisti au gasit sange in plamanii Elenei Dumitrescu (77 de ani), ceea ce a dus la concluzia ca „moartea a survenit in urma incercarii de a efectua o traheotomie”.

Conform actelor medicale aflate la dosar, femeia suferea de grave afectiuni cardiace.

Concluziile medicilor de la Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici” sunt provizorii, acestia urmand ca, in citeva zile, sa finalizeze raportul autopsiei. Potrivit acestora, abia atunci se va stabili cu exactitate daca Bogdan Dumitrescu, 52 de ani, poate fi acuzat de omor din culpa sau daca a actionat in „stare de necesitate”.

Pe de alta parte, legistii sustin ca mama deputatului ar fi decedat indiferent daca fiul ei i-ar fi efectuat sau nu traheotomia. „Femeia suferea de Parkinson. In anumite stadii, respectiv cele avansate ale bolii, bolnavul nu mai inghite si se ineaca”, a declarat un medic specialist.

Menajera: „Am vazut ca se sufoca”

Anchetatorii au facut deja primele audieri. Conform declaratiilor date de martori si de vecinii familiei, luni, in jurul orei 8.30, femeia s-a inecat cu o bucata de paine prajita. Menajera sustine ca nu se afla in camera in momentul producerii incidentului si a povestit ca fratele deputatului a strigat-o si ia cerut sa cheme Salvarea.

„Am fugit sa chem Salvarea, dar cei de la Servicul de Ambulanta ma intrebau cati ani are persoana care s-a inecat. Au venit insa destul de repede cand le-am spus ca e mama domnului deputat”, a povestit femeia.

Menajera sustine ca nu a vazut cand Bogdan Dumitrescu i-a facut mamei sale traheotomia, dar ca batrana a murit in bratele ei cateva clipe mai tarziu pentru ca in acelasi timp i s-a facut rau si fiului acesteia.

„Nu stiam ce sa mai fac. I se facuse rau si domnului Bogdan si mama dansului murea. Eram disperata. Norocul meu a fost ca a venit totusi Salvarea, dar in loc s-o ia pe dansa la spital l-a dus pe domnul Bogdan”, a mai povestit menajera in fata anchetatorilor sositi la locul faptei.

Luni seara am incercat sa-l contactam telefonic pe deputatul Cristian Dumitrescu. Ne-a raspuns o doamna care ne-a spus ca deputatul nu doreste sa faca nici un comentariu public despre tragedia din familia sa.

Operatia se face la nivelul gatului, atunci cand pacientii sunt in pericol de asfixiere, explica medicii orelisti. „Cu ajutorul bisturiului se da o gaura la nivelul gatului si se face comunicarea intre trahee si exterior prin intermediul unui tub”, spune dr. George Lungu, orelist la Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala ORL „Dorin Hociota”.

Cu ajutorul acestei interventii, aerul este directionat prin trahee, si nu prin faringe si laringe, asa cum se intampla in mod obisnuit.

Specialistii spun ca, in conditii normale, traheotomia este o interventie chirurgicala simpla, dar se poate complica in functie de anatomia pacientului.

„Daca bolnavul are, spre exemplu, gatul scurt si gros, interventia este dificila”, explica dr. Lungu, adaugand ca la orice operatie de acest gen trebuie sa se intervina foarte rapid pentru ca pacientii rezista fara oxigen maximum 4 minute.

Medicii fac traheotomie pacientilor ale caror cai respiratorii sunt astupate cu diversi corpi straini, cum ar fi alimente sau metale, ori cand apar infectii, inflamatii, cheaguri de sange sau paralizii ale corzilor vocale.

Nu a stiut sau s-a pierdut?

Medicii legisti au constatat ca sectionarea traheei a fost facuta bine din punct de vedere medical, dar ca interventia nu a fost dusa pana la capat.

Dumitrescu ar fi trebuit sa introduca in incizia facuta in gatul femeii un tub prin care sa respire, lucru pe care insa nu l-a facut.

Anchetatorii sustin ca vor verifica daca lui Bogdan Dumitrescu i s-a facut rau in momentul in care a incercat sa-i faca mamei sale traheotomia sau daca s-a pierdut cu firea si a intervenit fara sa stie ce face, in stare de necesitate.

„Am reusit sa aflam ca avea cunostinte medicale, cat de cat, pentru ca terminase in urma cu 40 de ani liceul sanitar. Totusi se va pune problema daca a actionat dintr-un impuls si, incercand sa o salveze, a facut mai mult rau.

In astfel de cazuri, intre rude, nu e bine sa intervii, pentru ca se naste sentimentul de mila, de familie, si oricine poate gresi. Cei mai renumiti chirurgi evita sa-si opereze rudele tocmai din cauza acestor sentimente. Bogdan Dumitrescu ar putea fi acuzat de ucidere din culpa”, ne-a declarat unul dintre anchetatori.

Raspunderea penala poate fi inlaturata daca se stabileste ca a fost vorba de o stare de necesitate.

Conform Codului Penal, se afla in stare de necesitate o persoana „care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia sau un bun important al sau ori al altuia sau un interes obstesc”.

Internat in stare grava

Bogdan Dumitrescu a fost internat de urgenta la Spitalul Elias, Sectia de terapie intensiva, iar medicii sunt rezervati in privinta starii pacientului. Potrivit medicului Doina Dimulescu, barbatul este „intr-o depresie ingrozitoare”.

La aceasta se mai adauga, potrivit aceleiasi surse, „o angina instabila care s-a instalat azi (ieri - n.r.) si care nu va permite externarea sa mai devreme de doua-trei zile, pana cand afectiunea va fi tratata corespunzator”.

Psiholog Margareta Dinca: „Si-a asumat un mare risc”

Conform specialistilor in psihologie, cazurile in care o persoana isi omoara prin imprudenta o ruda, un apropiat sau un membru al familiei produc un soc foarte mare celui care a comis o asemenea fapta.

„Mi se pare foarte riscant ce a facut fratele deputatului - o traheotomie - fara sa fie specialist. Si-a asumat un mare risc facand acest lucru, iar socul pe care l-a suferit depinde foarte mult de emotivitatea si sensibilitatea lui”, a declarat Margareta Dinca, psiholog.

Specialistul mai precizeaza ca, desi este un caz foarte delicat, Bogdan Dumitrescu isi poate reveni. „Teoretic, orice persoana isi poate reveni din soc intr-un timp mai lung sau mai scurt. Orice trauma este recuperabila. Exista cazuri de crime prin imprudenta, si cei care le-au comis si-au revenit pana la urma chiar daca pastreaza anumite culpabilitati pe termen lung”, afirma medicul.

Doctorul Doina Dimulescu: „Dumitrescu este o victima”

Medicul Doina Dimulescu sustine ca „domnul Dumitrescu este o victima a proastelor reglementari din domeniul acordarii primului-ajutor. Dansul este si cadru medical si a incercat sa faca tot posibilul pentru a ajuta pe cineva care se afla in iminenta de deces.

In alte tari, daca nu ar fi miscat un deget si ar fi asteptat la nesfarsit ambulanta, ar fi fost tras la raspundere. La noi este invers”.

Bogdan Dumitrescu are afectiuni cardiace, fiind supus pana acum la patru interventii de bypass. Bogdan Dumitrescu este consilier in Ministerul Afacerilor Externe de mai bine de cinci ani.

Surse apropiate familiei ne-au declarat ca deputatul PSD Cristian Dumitrescu se afla in America si ca a aflat de moartea mamei sale de la sotie. Aceleasi surse ne-au spus ca parlamentarul si-a cumparat deja bilet de avion pentru a se intoarce in tara.