Primul caz de infectie cu virusul West Nile (care poate provoca meningo-encefalita) din acest an a fost descoperit saptamana trecuta, la un adolescent de 15 ani din Mogosoaia internat la Spitalul Colentina.

Virus localizat pe 8 august

Virusul, care este descoperit pentru prima data in ultimii 15 ani in Ilfov, a fost localizat pe 8 august de medicii de la Institutul de boli infectioase „Matei Bals„.

Acestia au sesizat Directia de Sanatate Publica (DSP) Ilfov in legatura cu rezultatele analizelor unui pacient in varsta de 15 ani, care aratau ca meningita de care sufera este provocata de virusul West Nile.

Veronica Costache, medic la Sectia de epidemiologie la DSP Ilfov, spune ca, cel mai probabil, copilul s-a infectat ca urmare a unor intepaturi de tantar.

Bolnavul este Cristian Anghel, fiul cel mare al unei familii nevoiase de rromi, din comuna Mogosoaia, judetul Ilfov. Mama lui, Elena, ne-a povestit cu lacrimi in ochi ca nu mai stie ce sa creada despre starea lui Cristian, alintat acasa Franti, pentru ca el se simte in continuare rau, chiar daca medicii de la Colentina spun ca-l vor externa in cateva zile.

Primele semne au aparut in mai

„Ajutati-mi copilul pentru ca, la ultima vizita, ne-a spus ca inca il mai doare capul si ii e greata, ca atunci cand l-am internat”, spune Elena. Cu toate acestea, medicul care-l ingrijeste pe Cristian a tinut sa ne asigure ca raspunde bine la tratament si urmeaza sa plece acasa in cateva zile.

Primul semn a aparut in luna mai, cand Cristian Anghel s-a plans de dureri puternice de cap. In urma controlului medical de la Spitalul Buftea nu s-a descoperit nimic grav. La sfarsitul lunii iulie, pe 28 dupa-amiaza, Elena spune fiul ei s-a trezit din somn cu febra mare, desi nu era racit.

Ingrijorati, parintii si-au urcat copilul in taxi (tatal este taximetrist) si l-au dus la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. „Acolo, la control, copilul a lesinat. Ba, mai mult, pentru cateva secunde si-a pierdut si vederea”, marturiseste mama. De acolo, Cristian a ajuns la Spitalul Colentina, unde este internat si in prezent.

Specialistii de la DSP Ilfov spun ca trebuie sa descopere modalitatea de transmitere a virusului, ca sa poata stabili cauza bolii lui Cristian. O varianta de transmitere ar fi prin intermediul tantarilor, care ar fi luat virusul de la pasari.

„Dimineata (ieri - n.r.) au venit trei doctorite si au luat sange gainilor, dar le-am spus ca din ele ne hranim si noi care nu avem nimic”, spune Ion Saramet, vecinul care-i vindea familiei Anghel oua pentru consum.

Sora bolnavului avea aceleasi simptome

Cristina, in varsta de 11 ani, sora lui Cristian, a fost si ea internata la Spitalul Colentina odata cu fratele ei. Mama ei a spus ca, desi aveau amandoi dureri puternice de cap, Cristina a fost tratata de sinuzita si externata repede.

„Nu mai indraznesc sa mai merg cu ea la doctor de frica sa nu o tina si pe ea inchisa acolo si tot sa nu-i treaca”, a spus mama fetei. „Chiar ma gandesc serios sa o duc la o baba prin sat care sa-i faca ceva cu argintul viu”, a incheiat Elena, dupa care si-a reluat drumul spre casa cu carutul plin de covoare pe care le spalase in lacul Mogosoaia.

Un caz din 150 poate fi mortal

Cel mai frecvent simptom ale celor infestati cu West Nile este febra usoara in prima saptamana de boala.

Virusul West Nile se transmite la oameni cel mai adesea prin intepatura unei insecte purtatoare de virus (spre exemplu, tantar), care contacteaza virusul de la pasari, chiar si de la cele de curte.

Alte modalitati, mult mai rare, de infestare cu virusul respectiv sunt transplantul de organe, transfuziile de sange si, extrem de rar, in cazul sugarilor, prin laptele matern.

Una din cinci persoane contaminate cu acest virus prezinta simptome minore timp de trei pana la sase zile, sub forma unei febre usoare.

Exista posibilitatea ca, in unul din 150 de cazuri, virusul sa declanseze o meningo-encefalita care provoaca moartea. Persoanele in varsta (peste 50 de ani) sau imunodeficitare sunt cele mai expuse la acest virus. Formele grave sunt o inflamatie a creierului (encefalita), a membranei care-l inconjoara (meningita) sau a ambelor (meningo-encefalita). Aceste afectiuni pot fi mortale.

Riscul cel mai mare de infectare il prezinta cei care lucreaza in spatii deschise: agricultori, padurari, muncitori in constructii (zugravi, tamplari etc.), mecanici auto, gradinari etc.

Virusul West Nile a facut ravagii in Romania in 1996, cand au fost inregistrate 393 de cazuri care au provocat 46 de decese.

Nu exista pericol de epidemie

Specialistul virusolog Dan Blendea, de la Directia de Sanatate Publica Ilfov, sustine ca nu se pune problema de o epidemie generata de virusul West Nile in regiunea Ilfov, Bucuresti si zonele invecinate.

„In urma anchetelor desfasurate in zona de unde provine cazul nu am mai inregistrat nici o alta infectie. De asemenea, nici judetele limitrofe nu ne-au semnalat vreun caz si speram ca acest lucru nici sa nu se intample”, a incheiat Blendea.

Tantar sau paianjen?

Specialistii nu au identificat inca modul in care a contactat Cristian Anghel virusul West Nile. Virusologul Dan Blendea, de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Ilfov, sustine ca este posibil ca adolescentul din Mogosoaia sa nu fi fost victima unui tantar.

„Au fost facute anchete la fata locului (Mogosoaia - n.r.) si in zonele invecinate, iar rezultatele nu ne-au relevat nici un caz asemanator. Dupa parerea mea, daca ar fi fost vorba de tantari, am fi avut mai multe cazuri in zona, insa nu s-a intamplat asa ceva”, a explicat Blendea.

Potrivit specialistului de la DSP Ilfov, nici in Dambovita nu au fost raportate infectii cu West Nile. „Eu cred ca mai degraba a fost vorba despre o muscatura de la o insecta de pe sol si nu una zburatoare. Este posibil sa fie si un paianjen obisnuit care sa fi intrat in contact cu virusul si care apoi sa-l fi transmis prin intepatura”, a explicat Dan Blendea.