Cancelarul austriac Wolfgang Schuessel a cerut o reeditare, in urmatorii doi ani, a referendumurilor pentru ratificarea Constitutiei europene in Franta si Olanda, dupa respingerea Tratatului la consultarile populare din urma cu doua luni.

Intr-un interviu acordat ziarului german „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Schuessel a opinat ca o incetinire a ritmului extinderii ar putea asigura un rezultat pozitiv la reluarea plebicisturilor, aratand ca UE trebuie sa reactioneze la motivele pentru care olandezii si francezii au respins Constitutia.

„Oamenii se tem de o supraextindere prin aderarea Turciei, a Ucrainei si a altor tari. Daca adoptam o linie mai prudenta in aceasta chestiune, putem veni din nou in fata electoratului din Franta si Olanda”, a spus Schuessel, care, la 1 ianuarie 2006, va prelua presedintia rotativa a UE.

„Apoi, poate in 2007, daca intr-una dintre tari va avea loc o schimbare politica, poate fi facuta o a doua incercare (de ratificare - n.n)”, a adaugat Schuessel, intr-o aluzie transparenta la lipsa de popularitate a presedintelui francez Jacques Chirac, care a cantarit greu la votul francez privind Constitutia UE.