Marcel Chirnoaga, considerat cel mai mare grafician roman in viata, implineste astazi 75 de ani. Comparat adesea cu Albrecht Durer, Chirnoaga a realizat peste 3.000 de gravuri si sute de ilustratii pentru autori celebri, in peste jumatate de veac de creatie. De asemenea, el a realizat si sculptura, dar si fresca sau timbre.

Muzeul de Arta din Padova gazduieste in aceasta perioada o expozitie Marcel Chirnoaga, care urmeaza sa devina patrimoniul muzeului italian.

Graficianul roman va avea propria sa sala, care-i va purta numele si unde ii vor fi expuse permanent lucrarile. Tot in aceasta perioada, Chirnoaga expune o ampla retrospectiva la Muzeul de Arta din Tulcea.

Licentiat in matematica

Licentiat in matematica si fizica, Chirnoaga a fost definit de criticul de arta Ionel Jianu ca fiind artistul care prezinta o imagine a unei lumi ravasite de forte obscure. La randul sau, Ion Frunzetti spunea ca „arta lui Chirnoaga este un imn si un mars, de tipul Simfoniei a IX-a”.

Batut de Securitate

Marcel Chirnoaga a avut probleme cu Securitatea de la varsta de 19 ani. In 1949, a fost arestat de agentii acesteia cu scopul de a obtine informatii despre unchiul sau, generalul Platon Chirnoaga. A fost batut crunt timp de doua saptamani si apoi eliberat.

In 1976, Chirnoaga si fiica sa au incercat sa fuga din tara cu o barca. Au plecat din Sfantu Gheorghe - Delta, dorind sa ajunga la Istanbul. Insa, din pricina unei furtuni, barca a fost dusa spre rasarit.

Au fost salvati de o nava militara sovietica, iar aceasta i-a adus apoi la Constanta. A fost acuzat de trecerea frauduloasa a frontierei, insa a scapat pana la urma deoarece nu a mediatizat gestul sau prin posturile de radio occidentale in limba romana.