Dealerii bancilor apreciaza ca BNR a atras din piata valutara aproximativ un miliard de euro prin interventiile repetate din ultimele cinci zile, chiar daca luni si marti operatiunile au avut o anvergura mai redusa.

Banca centrala a continuat marti sa-si faca simtita prezenta pe piata interbancara, cumparand valuta, intr-o prima faza, de la bancile cu expunere mica.

Aceste operatiuni au fost demarate in sedinta de miercuri a saptamanii trecute, atunci cand cotatiile euro se plasau aproape de nivelul a 3,4 lei.

Cotatiile au oscilat intre un minim de 3,54-3,56 lei/euro si un maxim tranzactionat de 3,59 lei/euro. Interventia directa la unele banci mai mari a fost initiata in jurul orei 12.00, la un nivel al cotatiilor de 3,57 lei.

Reprezentantii bancilor au aratat ca sursele de valuta directionate catre BNR sunt variate, dar proportiile sunt estimate in mod diferit. Astfel, unii dealeri acrediteaza ipoteza ca valuta provine in cote aproape egale de la investitori din afara tarii, speculatori interni si clienti bancari.

Alti analisti plaseaza mai sus contributia investitorilor straini, argumentand ca schimbarea imediata a trendului dupa iesirea BNR din piata poate fi sustinuta numai de intrari consistente din afara tarii.

Cursul de referinta anuntat de BNR s-a plasat la 3,5869 lei/euro, cu 1,4 bani peste nivelul precedent. Dolarul american a castigat 0,2 bani, iar raportul anuntat de BNR s-a situat la 2,9099 lei.