In cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi, Ministrul delegat pentru comert Iuliu Winkler a afirmat ca incepand cu luna septembrie Ministerul Economiei va adopta o noua strategie de promovarea a exporturilor romanesti.

Astfel planurile oficialilor MEC presupun o mai mare promovare a produselor cu valoare adaugata mare, schimbarea unora dintre reprezentantii economici internationali, si o mai stransa colaborare cu agentii economici din Romania. Ministerul Economiei a facut publice si rezultatele exporturilor romanesti pe primele sase luni ale anului 2005.

Potrivit statisticilor, fata de perioada similara a anului trecut cresterea la exporturi este de aproximativ 16,5%. Situatia este oarecum confuza in conditiile in care in ultima vreme, exportatorii din Romania se plang de scaderea cifrei de afaceri in contextul intaririi leului in raport cu euro.

Iuliu Winkler a pus problemele exportatorilor pe seama unor calcule gresite facute de acestia si pe scaderea calitatii produselor romanesti in contextul in care producatorii au evitat sa-si retehnologizeze unitatile de productie.

Ministrul a mai adaugat ca disparitia sistemului tip lohn din industria textila din Romania este benefica acest lucru ducand spre crearea unor branduri romanesti cunoscute pe pietele internationale.

Iuliu Winkler a precizat ca perioada grea pe care o traveseaza exportatorii romani are si efecte benefice, ducand spre o mai mare competitivitate in vederea aderarii la Uniunea Europeana.