Rromii din Hadareni care au avut castig de cauza la CEDO nu mai pot pretinde aplicarea hotararilor instantelor romane, in urma carora, in cursul saptamanii trecute, a inceput executarea silita, se arata intr-un comunicat al MAE remis Prefecturii Mures.

Curtea Europeana a precizat, cu ocazia sentintelor din 5, respectiv 12 iulie, ca sumele acordate, in valoare totala de 500.000 de euro, "constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern.

"Prin urmare, reclamantii nu mai pot pretinde executarea hotararilor instantelor nationale prin care li s-au acordat daune materiale si morale".

In ceea ce priveste persoanele care au platit despagubirile care le reveneau, prefectul de Mures a precizat ca situatia este mai complicata din punct de vedere juridic.

Daca au platit inainte de sentintele CEDO, din 5 si 12 iulie, banii sunt buni dati. Daca s-au platit despagubirile dupa, se poate face intoarcerea executarii", a precizat Dobre.

Doua dintre cele sapte persoane pe ale caror case a fost pus sechestru platisera cele 210 milioane de lei vechi (21.000 RON), cat le revenea pentru a despagubi rromii, insa au avut parte de acelasi tratament ca si celelalte cinci persoane care n-au achitat suma, intrucat cei gasiti vinovati de incendierea caselor rromilor in septembrie 1993 trebuie sa raspunda in solidar.