127 de unitati din industria alimentara au fost inchise definitiv, de la inceputul anului si pana la 15 august a.c., pentru ca nu respectau normele de igiena, a declarat, ieri, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gheorghe Predoi.

Au fost inchise 89 de abatoare, 33 unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de prelucrare a pestelui. Potrivit datelor ANSVSA, la nivel national exista 1.327 de unitati in industria alimentara, dintre care 80 indeplinesc cerintele UE , iar 263 se vor conforma normelor comunitare.

Alte 54 unitati beneficiaza de o perioada de tranzitie, iar 930 nu au programe de modernizare. Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare se asteapta ca cea mai mare parte a unitatilor ce nu au programe de modernizare si care reprezinta circa 70% din totalul unitatilor existente sa nu indeplineasca cerintele europene si, prin urmare, sa dispara de pe piata.

Desi sunt destul de numeroase, Predoi sustine ca inchiderea lor nu va avea un efect decisiv asupra industriei alimentare: "Unitatile din primele trei categorii vor acoperi capacitatea de procesare necesara".

Sansele de supravietuire a unitatilor care nu indeplinesc normele europene sanitar-veterinare sunt relativ scazute, din moment ce, din totalul celor cu probleme, doar 5-6% reusesc sa treaca intr-o categorie superioara, estimarile pentru perioada urmatoare fiind asemanatoare.

Termenul-limita este 30 iunie 2006

Data limita pana la care mai pot face ceva in sensul modernizarii si redresarii situatiei este 30 iunie anul viitor. "Pana la data de 30 iunie 2006, categoria D va disparea din arealul unitatilor de procesare, daca nu vor incepe programe de restructurare si modernizare", a declarat Gheorghe Predoi. Totusi, desi mici, sansele de trecerea intr-o categorie superioara exista.

O posibila solutie pentru o parte din acestea ar fi realizarea unor activitati de transare a carnii, care nu presupune cheltuieli foarte mari, sumele necesare putand sa fie obtinute prin programul SAPARD. Materia prima trebuie sa provina de la abatoare autorizate, iar desfacerea s-ar putea face pe piata locala, au afirmat oficialii institutiei.

ANSVSA va monitoriza saptamanal unitatile evaluate si va transmite lunar rezultatele Comisiei Europene.

Urmeaza unitatile de procesare a produselor vegetale

In paralel cu activitatea de control in randul unitatilor alimentare, reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au identificat in prima parte a acestui an societatile care proceseaza produse de origine non-animala.

Este vorba de 235 de unitati procesare si conservare fructe si legume, 457 de unitati de productie ulei si grasimi animale si vegetale, 2.393 fabrici de morarit, amidon si produse din amidon, 1.925 de unitati de fabricare a bauturilor si 5.296 de agenti economici din domeniul panificatie, patiserie, zahar si produse zaharoase.

In perioada urmatoare vor fi demarate actiunile de evaluare, in ceea ce priveste conformitatea cu regulile de igiena pe care vor trebui sa le indeplineasca pana la momentul aderarii.

Noul pachet legislativ privind igiena alimentelor transpune normele europene in domeniu. In conformitate cu aceste prevederi, responsabilitatea primara pentru siguranta animalelor, pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara, revine operatorilor din domeniul alimentar.

In acest proces sunt incluse si activitatile de pastrare de documente si inregistrari referitoare la masurile implementate, pentru a controla riscurile si a proteja produsele primare de contaminare.

Marcarea animalelor, in mare intarziere

La capitolul identificare si inregistare a animalelor, pana in prezent au fost introduse in baza de date 59,7% bovine, 48,6% cabaline, 48,3% ovine si caprine si 35,3% suine.

Activitatea de identificare si inregistrare a ovinelor, caprinelor si suinelor este blocata ca urmare a unui proces intentat firmei desemnate de ANSVA, proces aflat pe rolul instantelor de judecata.

La cabaline inca se inregistreaza refuzuri, fie din cauza costului operatiunii de microcipare, care este suportata de proprietar, fie din motive... religioase. Potrivit directorului ANSVSA, contravaloarea microcipului este de 200-300.000 lei vechi pentru fiecare animal, iar banii nu sunt suportati de la bugetul de stat.

In Hotararea de Guvern 1247/ 2005, refuzul proprietarului animalelor de a permite identificarea lor este sanctionat cu amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei vechi.

Medicii concesionari au fost platiti

Autoritatea sanitar-veterinara a reusit sa elaboreze procedurile de decontare a manoperelor pentru desfasurarea acestei activitati, fiind centralizate deja deconturile pana la data de 30.06.2005.

Banii au fost alocati directiilor sanitare care au efectuat plata catre medicii concesionari. Potrivit ANSVSA, plata concesionarilor urmeaza a se face lunar.

Directiile Sanitar-Veterinare judetene au avut ca termen-limita data de 15 august a.c., pentru achizitionarea echipamentului tehnic necesar conectarii la Sistemul National de Indentificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA) a medicilor veterinari din cadrul circumscriptiilor zonale care vor avea atributii in supravegherea si inregistrarea miscarilor de animale, din exploatatiile autorizate.