Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus trimiterea in judecata a fratilor Octavian si Alexandru Iancu, precum si a celorlalti presupusi complici, respectiv Constantin Margarit, Kadri Maznar Basaran, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica, in Dosarul "Rafo", in care sunt cercetati in

legatura cu activitatile comerciale care implica Grupul de firme VGB - SC Rafo SA - SC Tender SA - SC Carom SA.

Cei noua sunt acuzati de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.

Din probele aflate in dosar a rezultat ca, in perioada martie 2000 - decembrie 2003, in calitate de administratori la SC VGB Impex SRL, fratii Octavian si Alexandru Iancu, Margarit Constantin si Kadri Maznar Basaran au coordonat si determinat incheierea fictiva a unor documente justificative de achizitii produse petroliere.

Aceste acte au fost emise pentru aceasta societate de sapte firme comerciale asimilate ca si comportament "firmelor fantoma": SC Best Auto, SC Test Petrol SRL, SC Be–Com–Be SRL, SC Star Com Oil, SC Klass Petrol SRL, SC Dinamic Auto SRL si SC Teco Petrol SRL.

Totodata, conform anchetatorilor, firma SC VGB Impex SRL detinea in proprietate o cantitate de aproximativ 157 de milioane kilograme de uleiuri minerale, in valoare de 3.605 miliarde de lei, marfa de provenineta ilicita. Pentru justificarea ei, administratorii firmei VGB Impex, fratii Iancu, si presupusii complici au emis facturi fiscale ale caror date erau nereale.

Ulterior, acestia au inregistrat in contabilitate facturile, determinand in acest fel modificarea taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli ce nu au la baza operatiuni comerciale reale, cauzand un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1.100 miliarde lei.

In cauza au fost instituite sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile detinute de societatea VGB Impex in vederea recuperarii prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiunii.

Eliberarea

Fratii Iancu, Alexandru si Octavian, au fost eliberati, la sfarsitul lunii iunie, dupa 130 de zile de arest preventiv.

Aceasta a fost decizia magistratilor Curtii de Apel, care au dispus eliberarea lor si a lui Constantin Margarit, administratori ai firmei VGB, arestati in dosarul RAFO, judecatorii respingand recursul procurorilor de la Parchetul instantei supreme de a prelungi din nou mandatele lor de arestare preventiva.

Fratii Alexandru si Octavian Iancu si Constantin Margarit erau ultimele persoane aflate in arest in dosarul RAFO, dupa ce omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director al rafinariei, Toader Gaurean, au fost eliberati, in 27 mai a.c.

Tribunalul Bucuresti a dat acelasi verdict in cazul fratilor Iancu, respectiv "cercetarea lor in stare de libertate" , intrucat nu exista "pericolul social al faptei" savarsite de catre Alexandru si Octavian Iancu si de catre Constantin Margarit. Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu, inculpati in dosarul RAFO, au fost arestati in seara de 14 februarie a.c.

, sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Constantin Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica, in dosarul 171/D/P/2003, in care sunt cercetati mai multi invinuiti in legatura

cu activitatile comerciale care implica grupul de firme VGB - SC RAFO SA - SC Tender SA - SC Carom SA. In noaptea de 3 spre 4 martie a.c., au fost arestati si omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director al rafinariei Toader Gaurean.

Iacobov si Gaurean, acuzati ca ar fi prejudiciat Rafo cu aproape 700 miliarde de lei, au fost eliberati in urma cu trei luni, pe considerentul ca probele prezentate de procurori in dosar sunt insuficiente si ca cercetarea lor in libertate nu prezinta pericol public.