Dupa Revolutie, mii de copii orfani au fost exportati. In prezent, prin noul pachet legislativ privind protectia copilului, adoptiile internationale pot fi facute doar de bunici. La 8 luni de la punerea in aplicare a acestor restrictii a aparut si prima, si singura adoptie internationala.

Maria si Ioan Caldaras locuiesc in Statele Unite ale Americii, in New York. Au dubla cetatenie: romana si americana si vor sa-si adopte nepotii din Arad, ramasi orfani de tata.

Micutii, pasati dintr-un brat in altul

Diana, 12 ani, si Ioan, 7 ani, sunt doi copii din Arad carora le-a murit tatal. S-a intamplat acum sase ani, in Romania, intr-un accident de motocicleta. Avea doar 26 de ani si era rezident american. Venise in tara deoarece si sotia lui trebuia sa-si faca actele pentru a pleca impreuna in Statele Unite.

Dupa decesul lui, mama celor doi copii s-a recasatorit, iar ei au ramas in grija bunicilor. Cei mici sunt plimbati din brate in brate. Cand pleaca bunica in State, raman acasa cu bunicul.

Daca pleaca bunicul, bunica este cea care le tine de urat. Mama copiilor mai trece si ea pe la ei. Cei mici mai intreaba din cand in cand de "tata", in care vedeau un mare suport.

"Diana stie tot, biata de ea. Isi aduce aminte si acum de tatal ei. Avea 5 ani si jumatate atunci cand le-a murit tatal. Seamana asa tare cu el! Ma mai duc eu la cimitir, ea vrea sa vina cu mine, desi imi e greu sa o iau mereu. Intr-o seara ne uitam pe fotografii... am inceput amandoua sa plangem...

"Altii au tata, si uite ce bine le merge! Nu ne-am mai fi zbatut atata daca era taticul meu aici... dar nu e...", mi-a spus Diana. Asa este... era un baiat prietenos si bun, ajuta pe toata lumea, tinea foarte mult la familie... dar nu mai e", spune intristata bunica, 51 de ani.

Din 2001, cei doi bunici au depus actele pentru a-si adopta nepotii. Vor avea un proces chiar luna viitoare.

Secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, spune ca "cei doi bunici ii vor primi in adoptie pe nepoti, dar dupa ce vor trece prin trei etape: sa deschida procedura de adoptie, dupa care nepotii le vor fi incredintati in vederea adoptiei, apoi li se va incuviinta adoptia".

Familia Caldaras a plecat din Romania inainte de Revolutie, din anul 1986. "Ne-am dus mai intai in Austria, am emigrat legal, si am stat 6 luni, cu tot cu copii. Apoi, am plecat in Statele Unite", spune Ioan Caldaras, 52 ani.

Maria facea menajul in vreo 7 case din zona, era si baby-sitter. Sotul lucra in constructii. Motivul plecarii? "Cand i-am vazut pe altii ca sunt descurcareti si pleaca, ne-am gandit sa mergem si noi. Daca vrei, te poti descurca si in Romania. Oricum, cei care se descurca in tara se descurca si acolo... numai ca in State, oricine ai fi, oricat ai avea, tot nu esti nimic pentru ei", spune el.

Mai are doi copii in Statele Unite. Baiatul, 34 ani, are si el, la randul lui, inca 4 copii, iar fata, 32 ani, are 3 fete. Si acolo, in strainatate, afacerile sunt in familie.

"Noi stam in New York. Reparam case, le cumparam, le vindem. Avem o firma de imobiliare, lucram si in constructii. Mai avem si un parc de masini, iar barbatii familiei sunt dealeri auto. Avem tot ce ne trebuie acolo", spune Ioan Caldaras.