Prima zi a evacuarii fortate din coloniile israeliene a dat nastere la scene dramatice. Armata a patruns ieri cu buldozerele in mai multe asezari evreiesti incluse in planul retragerii din teritoriile palestiniene, dupa ce termenul de gratie de 48 de ore pentru evacuarea de buna voie a expirat la miezul noptii si premierul Ariel Sharon a dat ordinul final pentru evacuarea fortata.

Colonistii decisi sa reziste au fost luati pe sus, la propriu. Unii au capitulat in fata invaziei militare si s-au conformat resemnati. Au plecat dupa expirarea termenului, deoarece au sperat pana in ultima clipa ca se va schimba ceva si vor putea ramane in casele lor. Epuizati si de multe ori cu lacrimi in ochi, ei se incrucisau ieri pe drum cu convoaiele politiei si armatei.

O buna parte, in schimb, a ales sa se indarjeasca si s-a baricadat in case si sinagogi, obligand soldatii sa se implice in scene penibile de isterie. Militarii s-au vazut nevoiti sa-i smulga pe unii din mijlocul rugaciunilor, sa-i tarasca in autobuze, in timp ce tipau tradand disperare.

Prima victima - o femeie care si-a dat foc

La un gest extrem a recurs o femeie in varsta de 51 de ani, din colonia Kedumim, in nordul Cisiordaniei. A fost transportata de urgenta la spital, cu arsuri pe 70 la suta din suprafata corpului, medicii constatand ca isi turnase o substanta inflamabila pe trup.

Un alt gest disperat graitor este cel al unei coloniste din Morag, care si-a manifestat opozitia vehementa atacand o femeie-soldat cu o seringa. Autoritatile au apreciat ca in colonii se mai afla circa o treime din locuitori si ca evacuarea fortata se va incheia in cateva zile.

Prezenta militara s-a facut simtita ieri, in prima zi a operatiunilor, in cinci asezari: la Neve Dekalim, Morag, Ganei Tal, Tel Katifa si Bedolah.

Ariel Sharon: Nu poti sa nu plangi

Premierul israelian, Ariel Sharon, declara ieri ca imaginile cu evreii evacuati cu forta sunt sfasietoare si ca nimeni nu le poate privi fara sa-i dea lacrimile.

"Inima mea este zdrobita cand vad ce se intampla", a marturisit seful guvernului, care a impus retragerea cu riscul divizarii societatii, desi altadata era un sustinator convins al politicii de colonizare a teritoriilor palestiniene.

El si-a aparat acum decizia evacuarii Fasiei Gaza, afirmand ca, "dupa toate aceste greutati, Israelul va deveni mai puternic". Retragerea israeliana din 25 de colonii din Fasia Gaza si Cisiordania este vazuta ca un pas important pentru relansarea procesului de pace, ce prevede crearea, in final, a unui stat palestinian independent.

Ultimii militari israelieni vor parasi Gaza in octombrie, iar Autoritatea Palestiniana va avea controlul deplin asupra teritoriului, cu obligatia de a impiedica orice act de violenta impotriva statului evreu.

Controlul frontierelor si al spatiului aerian ramane insa in continuare in sarcina Israelului, care invoca motive de securitate.