Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunta ca, de la 1 ianuarie 2005 si pana in prezent, a reziliat 28 de contracte de vanzare-cumparare actiuni incheiate intre AVAS si diverse persoane fizice sau juridice.

Dintre acestea, 12 au vizat vanzari de pachete majoritare, restul de 16 fiind incheiate pentru pachete minoritare.

Cele mai multe dintre contractele reziliate (13) au fost semnate cu PAS-ul din societatile respective (Lactovil Valcea, Agromec Oradea, Semtest Iasi etc.), sapte contracte au fost semnate cu persoane fizice (Terom Iasi, Agricola Botosani etc.) si opt cu alte persoane juridice (Nitramonia S.A. Brasov, Comat S.A. Neamt etc.).

Decizia Autoritatii survine dupa epuizarea de catre institutie a tuturor metodelor prevazute de cadrul legislativ in domeniul postprivatizarii prin care aceste contracte mai puteau fi mentinute in vigoare.

La toate societatile comerciale, statul, prin AVAS, s-a reinscris ca actionar si va decide, dupa realizarea unei analize economico-financiare complexe, asupra strategiei ce va fi adoptata pentru trecerea in proprietate privata a acestor pachete de actiuni.