Procurori inspectori din cadrul CSM se vor deplasa in zilele urmatoare la Timisoara si ii vor cere explicatii procurorului sef al PNA Timis, Vlad Vasile Speriusi, dar si celorlalti anchetatori care au lucrat la administrarea de probe in cazul "Electrica Banat".

Potrivit magistratului Dan Lupascu, daca se vor confirma afirmatiile martorului Mihaela Caraba, atunci procurorul sef al PNA Timis si subalternii lui ce au modificat probele pentru a-l incrimina cu orice chip pe Dan Ioan Popescu vor raspunde disciplinar.

Mihaela Caraba a dezvaluit presei ca ea nu a facut nici o referire la Popescu in declaratiile date la Parchetul National Anticoruptie-sectia Timis, dar, cu toate acestea, fostul demnitar apare in depozitia sa ca fiind implicat intr-o "adevarata caracatita de interese".

Pe baza declaratiei masluite - asa cum arata Caraga - procurorul Speriusi a organizat saptamana trecuta o conferinta de presa si a anuntat cu tam-tam ca a sezizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la presupuse fapte comise de Dan Ioan Popescu.

Conform lui Spereusi, martorul Caraga le relatase procurorilor ce lucrau la un dosar disjuns din "Electrica Banat" ca fostul ministru ar fi avut legaturi cu Vasile Croitoru, considerat de anchetatori capul retelei de societati ce vindea filialelor Electrica produse contrafacute la suprapret.

Din datele invocate de procurorul sef al PNA-serviciul teritorial Timis, Mihaela Caraba - "martor cheie" - s-ar fi ocupat din 2003 de operatiunile bancare ale firmei lui Croitoru. "In perioada in care am scos din banca, in decurs de cateva luni, 4.000.000.000 de lei, m-am speriat si i-am cerut lui Croitoru Vasile sa-mi spuna daca banii au o destinatie legala.

El mi-a spus sa ma linistesc, ca banii sunt pentru partid, respectiv pentru PSD", ar fi sustinut Mihaela Caraga in fata procurorilor banateni. Acestia au si facut conexiunea cu Dan Ioan Popescu. Martorul Mihaela Caraga afirma cu tarie acum ca nici n-a pomenit acest nume si a refacut filmul audierii.

Ea si-a reamintit astfel ca a fost supusa unui interogatoriu incrucisat, de catre cinci persoane, care ii solicitau sa raspunda la tot soiul de intrebari. Incoltita de procurori, Mihaela Caraga s-a pierdut cu firea si n-a mai recitit declaratia inainte sa o semneze.

Ulterior a aflat ca procurorii introdusesera si numele lui Dan Ioan Popescu, ca fiind una dintre persoanele ce ar avea legatura cu afacerea "Electrica Banat".

Reporterii "Averea" au incercat ieri sa-l contacteze pe magistratul Vlad Vasile Spereusi, insa acesta se gaseste in concediu si subordonatii de la PNA Timis s-au scuzat ca "nu-l putem deranja din vacanta pe domnul procuror sef".

De altfel, reprezentantii de la centru ai Parchetului National Anticoruptie au ramas indiferenti fata de afirmatiile Mihaelei Caraga, dovedindu-se ca amenintarile lansate de Daniel Morar la instalarea sa - potrivit carora va taia in carne vie in cazul subalternilor indisciplinati - nu sunt decat arme tocite.

"PNA nu va face nici o ancheta, pentru ca dosarul a fost inaintat la Parchetul General si eventual cei de acolo s-ar putea pronunta in ce mod au fost luate declaratiile de martor si administrate celelalte probe!", ne-a precizat un oficial al PNA.

Dupa ce saptamana trecuta Spereusi il incriminase public pe Dan Ioan Popescu, ex-ministrul Economiei si Comertului a reactionat extrem de dur: "N-o sa accept murdarirea numelui meu si a activitatii desfasurate in calitate de fost ministru al Economiei.

Nu inteleg rostul unor astfel de manevre mediatice prin care actuala Justitie intelege sa faca doar un spectacol si nu sa afle adevarul asa cum nu ma indoiesc nici o clipa ca aceste aberante atacuri desfasurate in ultima perioada sunt comandate si regizate politic".

Contraatacul lui Popescu incepe astfel sa prinda contur, depinzand acum doar de corectitudinea procurorilor inspectori si disponibilitatea acestora de a conduce o ancheta disciplinara obiectiva impotriva unor colegi magistrati.