Peste 350 de politisti care ocupau functii de conducere si-au pierdut scaunele, de la inceputul anului, dupa ce chestorul principal Dan Valentin Fatuloiu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane a constatat maniera ineficienta in care acestia isi coordonau subalternii.

Seful Politiei Romane a anuntat ca 20 de sefi de inspectorate au fost eliberati din functii ori au ales sa iasa la pensie, patru au fost mutati, in alta parte, pe aceeasi post, opt comandanti au ramas fara functie dupa ce aceasta a fost desfiintata cu totul, iar sapte au fost retrogradati.

La nivelul intregii tari, 350 de cadre cu functii de conducere au fost schimbate in urma evaluarii, a pensionarii sau fiindca aveau o vechime mai mare de 7 ani.

Oricum, potrivit noilor reglementari impuse de Fatuloiu, perioada de comanda a fost limitata la numai cinci ani, iar comandantii vor fi adusi din alte judete.

De asemenea, Fatuloiu a dezvaluit ca si functiile de chestori au fost reduse de la 42 la 16.

Cele mai mari probleme s-au inregistrat la nivelul Politiei Rutiere, unde, dupa evaluarea probitatii profesionale si morale a tuturor sefilor si personalului de executie au fost executati dintr-un foc sapte sefi de servicii judetene si doi sefi de birouri de politie municipala.

In acelasi timp, chestorul principal Fatuloiu a subliniat si rezultatele slabe inregistrate de politistii bucuresteni la testele de fidelitate organizate de ofiterii acoperiti ai UM 0962.

"S-au facut in jur de 11 teste, dintre care doua au vizat agenti ai Brigazii de Politie Rutiera. Toti politistii de circulatie au picat testul si au acceptat sa primeasca mita", ne-a declarat, in acest sens comisarul-sef Petre Toba, director adjunct al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

La nivelul intregii Politii Romane, in ceea ce priveste starea disciplinara, in primele 7 luni ale anului 2005 au fost sanctionate aproape 1000 de cadre, dintre care 193 de ofiteri, iar 72 de politisti au fost dati pe mana Justitiei.