Intruniti la Bran pentru doua zile, liderii PSD au elaborat o replica la declaratia comuna a Coalitiei din 10 august. Declaratia PSD a aparut sub egida Biroului Permanent National, asadar are autoritatea unui document oficial al partidului.

Intitulata "PSD impotriva guvernarii prin crize", documentul are ca scop contracararea intentiei Coalitiei de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere ca si pe presedintii Consiliilor Judetene membri ai PSD.

"PSD nu ezita sa-si exprime iar "disponibilitatea pentru cooperare in domenii cu adevarat importante pentru Romania", numai sa fie lasat in pace.

Drept urmare, "PSD propune un pact politic proeuropean, o actiune comuna si un dialog de fond pe indeplinirea urgenta a criteriilor aderarii".

Daca are o propunere de armistitiu, PSD nu duce lipsa nici de amenintari. De altfel, declaratia de la Bran incepe printr-un fel de carte neagra a guvernarii, care constata o "degradare fara precedent a climatului economic, politic si social".

In ciuda acestor dificultati, spune declaratia de la Bran, "Puterea are ca singur obiectiv continuarea campaniei electorale impotriva PSD".

Acelasi lucru il reclama PSD si in intentia declaratiei Coalitiei din 10 august, "care fixeaza drept unice prioritati ale Guvernarii inlocuirea presedintilor celor doua Camere si modificarea legii administratiei publice locale".

Pentru PSD respectiva declaratie reprezinta "un pact de razboi" care arata ca puterea e incapabila de "coabitare politica", spre deosebire de Bulgaria pe care PSD o da drept exemplu.

In pactul pe care il propune Puterii, PSD cere partidelor "sa abandoneze comportamentul de campanie electorala, dupa cum Presedintele si Coalitia de guvernare trebuie sa renunte la administrarea tarii prin crize si scandaluri politice".

PSD propune o serie de obiective politice din care fac parte si integrarea europeana si reconstructia dupa inundatii dar din care lipseste cu desavarsire preocuparea pentru rezolvarea "coruptiei".

Dupa ce Geoana a facut exces de zel prin declaratii anticoruptie in PSD, acum in partid s-a convenit sa se renunte la subiect pentru ca ii afecteaza imaginea.

In schimb, PSD avertizeaza puterea ca "isi asuma responsabilitatea declansarii unei crize politice si constitutionale fara precedent" fata de care partidul ameninta cu "masuri radicale" prin "forme de protest parlamentar si civic" la care se adauga sesizarea institutiilor internationale.

Printre formele de protest la care se gandesc strategii partidului se numara si greva parlamentara. Dar PSD are o forma mult mai subtila de a face greva.

Prin membrii sai din comisiile de regulament, la Camera Deputatilor detinand chiar presedintia acestui for, PSD poate trage de timp foarte mult.

In plus, nu toti parlamentarii partidelor din Coalitie se grabesc sa faca pe plac democratilor care au fortat nota in directia acestei schimbari. Conservatorii si chiar unii liberali i-ar putea ajuta discret pe presedintii Camerelor sa reziste in functii.

Nici UDMR nu se grabeste insa sa-l supere pe Nastase pentru ca liderii partidului se gandesc ca vor mai avea nevoie de el pentru a-si realiza visul de a fi mereu la guvernare.

Mai mult, PSD pastreaza asul din maneca al sesizarii Curtii Constitutionale, motiv pentru care acuzele de neconstitutionalitate abunda in declaratia de la Bran ca si in toate luarile de pozitie referitoare la acest subiect.

Pana la sfarsitul acestei luni, PSD are programate intalniri ale presedintilor sai de Consilii Judetene dar si a parlamentarilor din partid in cursul carora subiectele principale vor fi blocarea initiativelor puterii care vizeaza direct functii ocupate de PSD.