Serban Bubenek, prim vicepresedintele PPCD (PNTCD), a prezentat printr-un comunicat cateva solutii pentru iesirea din criza a sistemului sanitar.

Bubenek crede ca nu legislatia este cea mai mare problema a sistemului cat subfinantarea cronica a acestuia. Bubenek a aratat ca in ciuda cresterii fondurilor pentru sanatate din ultimii ani, procentul din PIB alocat Sanatatii a scazut dupa 2000.

Liderul PPCD crede ca subfinantarea sistemului sanitar este responsabila nu numai pentru crizele repetate din sistem, dar si pentru decalajul general pe care Romania il inregistreaza comparativ cu celelalte tari europene.

PPCD crede ca iesirea din actuala criza se poate face prin aplicarea urmatoarelor solutii: revenirea la contributia pentru sanatate de 14% (impartita in mod egal intre angajat si angajator) fata de 13% cat este in prezent, acoperirea de catre Ministerul Muncii si de catre Casa de Pensii a contributiei la fondul de sanatate a celor 6,5 milioane de pensionari.

Crestin-democratii mai cred ca o sursa importanta pentru Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ar fi introducerea unor taxe pentru consumul de tigari si alcool.

PPCD estimeaza ca numai accizele la alcool si tutun vor aduce peste 6.000 de miliarde lei vechi.

Astfel, sumele provenite din accize si din largirea numarului de contribuabili vor creste bugetul CNAS CU 20-25% in 2005.

PPCD mai cere modificarea legii spitalelor, dar in asa fel sa fie luate in considerare si alte deficiente, nu numai cele legate de directorii de spitale. Serban Bubenek sustine ca incompatibilitatea trebuie sa fie extinsa si asupra celorlalte organisme de conducere a spitalelor publice: consilii de administratie si comitete directoare.

PPCD crede ca disputele asupra crizei financiare a sistemului determina ca alte probleme la fel de importante sa fie neglijate de agenda publica.

"Nimeni nu mai vorbeste despre necesitatea cresterii calitatii actului medical la un nivel demn de noul secol. Nici de faptul ca nu poti sa ceri la nesfarsit romanilor sa se comporte social si economic - atata vreme cat sunt sanatosi -dupa tipicul european pentru ca atunci cand sunt bolnavi sa fie indemnati mai pe fata sau mai mascat, sa practice obiceiuri balcanice", mai arata PPCD.

PNL, partidul care gestioneaza portofoliul Sanatatii, nu a reactionat la observatiile fostilor parteneri de pe vremea CDR.

La inceputul saptamanii insa, Ministerul Sanatatii si-a anuntat intentia de a modifica prin lege mai multe dintre normele actuale, unele dintre ele fiind cele enuntate de catre fruntasul PPCD.