Intensificarea importurilor de combustibili, masini si echipamente electrice au inflamat deficitul de cont curent al Romaniei in primele sase luni ale acestui, a aratat ieri Iuliu Winkler, ministrul-delegat pentru comertul exterior.

Importurile de autovehicule au crescut cu peste 50% fata de anul trecut, iar cele de combustibil cu 47%, arata statisticile Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Conform datelor facute publice, deficitul comercial al Romaniei in primul semestru a fost de 4,2 miliarde euro, cu 1,2 miliarde euro mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Aceste cifre nu par insa sa-l ingrijoreze pe ministrul delegat pentru comert exterior, care considera ca rezultatele din primele sase luni ale anului sunt mai mult decat incurajatoare si arata ca economia romaneasca este pe fagasul cel bun.

Desi moneda nationala se apreciaza constant de la inceputul anului, volumul exporturilor a crescut cu 16,6%, in aceasta perioada, ajungand la peste 10,5 miliarde euro.

Mai mult decat atat, devine vizibila schimbarea structurii exporturilor: creste ponderea produselor prelucrate vandute peste granita si se diminueaza ponderea materiilor prime sau a produselor fabricate in lohn.

In perioada ianuarie-iunie, structura exporturilor a fost dominata de masini, aparate, vehicule, instalatii si echipamente electrice, materiale textile si articole din acestea care au acoperit aproape jumatate din valoarea exporturilor.

Excedentele inregistrate la marfuri precum incaltaminte, metale si articole metalice, materiale textile si produse din acestea au compensat intr-o anumita masura soldurile negative determinate de importurile mult mai mari.

Potrivit raportului dat publicitatii ieri de Departamentul de comert exterior, de la inceputul anului, Romania a importat materii prime si marfuri de peste 14,7 miliarde euro, cu 22% mai mult decat in primele sase luni ale anului trecut.

Principalele marfuri importate au fost masinile si echipamentele electrice si combustibilii a caror valoare insumata depaseste 5 miliarde euro, adica deficitul comercial din prima jumatate a anului.

Desi valoric, acestea au dominat topul achizitiilor din strainatate, cele mai semnificative cresteri procentuale au inregistrat importurile de ingrasaminte si cele de carne si organe comestibile, peste 100%.

Principalul partener al Romaniei, atat in materie de exporturi, cat si de importuri, ramane Uniunea Europeana.

Aproape trei sferturi din exporturile Romaniei ajung in Uniunea Europeana si peste 60% din importuri provin de aici. Pe tari, cei mai importanti parteneri raman Italia si Germania, care ocupa primele doua locuri atat in privinta exporturilor cat si la importuri.

Federatia Rusa ocupa locul trei in randul statelor partenere de import, stiut fiind ca anual Romania cumpara combustibili energetici-pacura, gaze, dar si petrol din aceasta tara.