Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de imprimante din lume si a doua companie la vanzari de computere, a cunoscut o crestere a actiunilor cu 8,5% in Europa in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal american (lunile mai, iunie, iulie).

Aceste cifre depasesc estimarile realizate de specialisti, potrivit unui raport preluat de Bloomberg.

Afacerile din Romania ale corporatiei IT americane sunt in expansiune, spun sefii companiei de la Bucuresti.

"Volumul vanzarilor in trimestrul mai-iunie-iulie 2005 a fost cu 41,4% mai mare decat perioada similara a anului 2004", ne-a declarat directorul executiv al HP Romania, Radu Enache.

El spune ca aceste rezultate sunt "cu mult peste previziuni", mentionand ca exista un echilibru al cresterii atat pe vanzarea catre populatie, cat si a aceleia catre firme.

Compania a declarat ca pretul pe actiune a ajuns la 36 de centi, fata de o estimare de 31 de centi, iar vanzarile in aceasta perioada au crescut cu 9,9 % ajungand la 20,8 miliarde de dolari, fata de prognozele anterioare care se cifrau la 20,5 miliarde.

Rezultatele contrasteaza cu cele ale companiei Dell, numarul 1 in productia de computere.

Vanzarile Dell sunt in scadere datorita strategiei de reducere a preturilor practicate de catre companie.

Gateway Inc., al treilea producator de PC-uri de pe piata americana, a inregistrat, de asemenea, un profit mai scazut fata de estimari, partial din cauza razboiului preturilor.

Acest trimestru a fost prima perioada completa cu Mark Hurd presedinte executiv. In luna iulie, el a anuntat un plan de reducere a personalului, aproximativ 14.500 de locuri de munca, pentru a impulsiona cresterea profitului.

Compania spera sa faca economii de peste 1,9 miliarde de dolari din reducerea de personal.