Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO), din care fac parte, printre altii, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu, Velvet Moraru, Hano Hoffer, a trimis ieri un comunicat prin care atrage atentia asupra sumelor mici de bani alocate anul acesta pentru concursul Centrului National al Cinematografiei.

Demersul ACRO "are in primul rand rostul de a evidentia care sunt consecintele acelei decizii arbitrare luate sub mandatul lui Razvan Teodorescu, decizie acceptata in final de actuala conducere a MCC.

S-a zis atunci ca oricum vine un alt concurs, la ce mai foloseste contestatia ACRO. Se vede acum care sunt consecintele acelei decizii: in concursul de fata, din lipsa fondurilor, s-a tras linie deasupra unor proiecte bune pentru ca nu au fost fonduri suficiente.

Consideram ca acest lucru este inechitabil si e consecinta directa a faptului ca MCC nu a gasit solutia juridica de a anula acea finantare suplimentara pe care consimte ca a considerat-o intotdeauna imorala", ne-a declarat regizorul Cristian Mungiu, membru ACRO.

El face referire la suplimentarea sumei de 10 milioane de lei noi cu o suma similara la concursul din 2004, in urma acestei decizii primind finantare zece proiecte care initial fusesera declarate necastigatoare.

Valoarea totala a creditelor rambursabile fara dobanda acordate la concursul din acest an organizat de Centrul National al Cinematografiei a fost de 8 milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi), comparativ cu 20 de milioane (100 de miliarde de lei vechi) cat a fost in 2004.

Prin urmare, contestatia Asociatiei Cineastilor din Romania se refera strict la problema banilor, semnatarii fiind de parere ca "sesiunea de concurs a CNC, sesiunea iunie 2005, s-a desfasurat respectand in buna masura regulamentul de concurs existent si a incercat, in limita subiectivitatii inerente oricarei comisii de lectura, sa acorde finantare cat mai multor scenarii pe care juriul si

rezultatele anterioare obtinute de aplicanti le-au recomandat ca fiind proiecte avand potentialul necesar pentru a se transforma in filme de succes", se arata in comunicatul ACRO.

Discrepanta dintre bugetul din 2004, care in urma suplimentarii, a fost de 20 de milioane de lei noi, deci dublu fata de cel din 2005, a condus, in opinia ACRO la "rezultate pe care le consideram inechitabile".

Si ACRO atrage atentia asupra unor situatii aparte in desfasurarea concursului CNC:

"anul trecut, pentru prima data in existenta CNC, acelasi regizor a primit finantare pentru doua proiecte din fondurile alocate unei singure sesiuni (comunicatul face referire la regizorul Sergiu Nicolaescu - n.r.

), iar, pe de alta parte, proiecte valoroase n-au avut cum sa capete creditare in sesiunea de anul acesta" din cauza fondurilor insuficiente, chiar daca beneficiau de un semnificativ sprijin international, asa cum s-a intamplat cu "Daca bobul nu moare", regia Sinisa Dragin, o coproductie Germania-Serbia-Romania.

O alta problema, mai grava, asupra careia ACRO atrage atentia, este tratamentul diferit de care beneficiaza proiectele de filme documentare in cadrul concursului CNC.

Neexistand un cuantum specificat pentru filmele documentare, "rezultatele prezentei sesiuni au plasat in afara listei castigatorilor proiecte precum De la Isus la Lenin, dar pentru eternitate Dracula: Bela Lugosi, regia Florin Iepan (coproductie Germania-Austria-Olanda) sau Memoria victimelor, regia Sorin Iliesiu, realizatori care au obtinut rezultate remarcabile cu filmele lor anterioare".

Cu toate acestea, ACRO spera ca "s-a inteles la MCC normalitatea acestui demers: documentarul e un gen aparte si e normal sa fie judecat dupa alte criterii, de o comisie specializata si sa beneficieze de fonduri identificate separat din bugetul total. Primele masuri in acest sens sunt cuprinse in noul text al Legii cinematografiei", ne-a mai declarat regizorul Cristian Mungiu.

Decebal Mitulescu insa considera ca nu din lipsa de bani nu se vor face filmele lui Iepan si Iliesiu, ci pentru ca ele au pierdut prima etapa a selectiei, a declarat pentru Mediafax presedintele CNC.