Erazm Ciolek este fotograful care a realizat o monografie in imagini a "Solidaritatii". Fotografiile vor putea fi vazute incepand din 31 august, ora 10.00, pe site-ul Institutului Polonez din Bucuresti, vernisajul fiind unul virtual si avand loc pe www.culturapoloneza.ro.

Cele 51 de fotografii infatiseaza evenimentele politice si sociale poloneze din anii 1980-1989, iar expozitia marcheaza implinirea a 25 de ani de la infiintarea "Solidaritatii" si de la evenimentele din august 1980.

Istoricii sunt de parere ca protestul muncitorilor de la Marea Baltica si infiintarea "Solidaritatii" reprezinta unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Poloniei, dar si din istoria contemporana universala.

In august 1980, muncitorii au facut greva pentru a atrage atentia asupra sistemului fondat pe dominarea instituita de Partidul Comunist, sistem care le afecta demnitatea si nu tinea cont de munca lor.

Succesul "Solidaritatii" "a devenit un impuls al schimbarilor care au cuprins intregul bloc sovietic si si-au gasit reflectarea in aproape toate regiunile lumii.

Daca in august 1980 Lech Walesa nu ar fi sarit gardul Santierului Naval de la Gdansk, Zidul Berlinului ar fi ramas pentru inca multa vreme simbolul Europei divizate", este de parere Marek Pernal, in prezent membru al corpului diplomatic polonez si fost membru al "Solidaritatii".

Multi artisti si documentaristi au incercat sa pastreze atmosfera acelor vremuri. Pentru multi dintre ei, protestul din august '80 a reprezentat o ocazie de a reda in arta atitudinea, aspiratiile si emotiile oamenilor la inceputul anilor '80.

Marek Pernal este de parere ca, avand in vedere ca o data cu trecerea timpului importanta evenimentelor de atunci se estompeaza, fotografiile alb-negru realizate de Erazm Ciolek pot reda astazi ceva din atmosfera acelor timpuri.