Inspectia Generala a Consiliului Superior al Magistraturii a finalizat nota de control privitoare la cauzele care au generat scandalul public legat de fuga din tara a lui Frantisek Priplata.

Acesta fusese condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 8 ani de inchisoare pentru instigarea la omor soldata cu uciderea bestiala a liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahlean.

Controlul judecatoresc a retinut ca in urma condamnarii pronuntate de instanta suprema la 2.06.2005, extrasul deciziei penale a fost trimis la Tribunalul Satu-Mare - instanta de executare.

Biroul de executari penale al Tribunalului Satu Mare a emis mandatul de executare nr. 498 la data 9.06.2005, act care a fost trimis Inspectoratului Politiei Judetene Bihor, in vederea arestarii si aducerii la penitenciar a lui Priplata.

Inspectia CSM arata ca organul de politie avea obligatia sa procedeze la arestarea condamnatului Frantisek Priplata in baza mandatului de executare a pedepsei, organ judiciar care nu trebuia sa renunte la demersurile in vederea arestarii pe motiv ca Priplata formulase deja la Tribunalul Satu-Mare o cerere de amanare a executarii pedepsei pe motive de sanatate.

Inspectia CSM mai retine ca de la data emiterii formelor de executare a pedepsei si pana la data cand condamnatul a parasit teritoriul Romaniei, politistii ar fi avut suficient timp la dispozitie pentru a-l gasi si aresta pe Priplata, cu atat mai mult cu cat pe timpul judecarii cauzei acesta s-a aflat ani de zile in stare de libertate, impotriva sa existand inca din 2001 instaurata o interdictie

de a nu parasi localitatea de resedinta, cat si teritoriul Romaniei.

De asemenea, se mai aprecieaza ca mandatul de executare emis de instanta a fost adus atat la cunostinta politiei, cat si a organelor de frontiera, astfel incat, in masura in care se va face dovada ca iesirea din tara a lui Priplata s-a facut pe la unul din punctele de trecere al frontierelor, se poate retine vinovatia lucratorilor vamali care nu l-au retinut pe condamnat.

Nota CSM va fi trimisa la Ministerul Administratiei si Internelor pentru "prelucrarea" cadrelor de politie responsabile de fuga lui Priplata, caruia i s-a dat posibilitatea sa pozeze pe posturile de televiziune internationale intr-o victima a autoritatilor judiciare din Romania.

Ministrul Blaga critica instantele

Circa 40 la suta dintre condamnatii definitiv nu sunt de gasit pentru a fi incarcerati, in conditiile in care multi dintre acestia reusesc sa fuga din tara.

In acest sens, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a criticat "usurinta" cu care multe instante dispun, in anumite cazuri, intreruperea executarii pedepselor.

Blaga a comentat si cazul fugarului ceh Frantisek Priplata, acesta avand la dispozitie timp berechet sa paraseasca tara pana la emiterea mandatului de executare a pedepsei.

Referindu-se la cazul albanezului Shyti Blenis - principalul suspect in cazul triplului asasinat de la Mangalia, prins, miercuri dimineata, pe aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti, in timp ce incerca sa fuga din tara la o saptamana dupa ce a fost eliberat din arest printr-o decizie a instantei - Blaga a apreciat faptul ca magistratii l-au dat in consemn imediat ce au dispus cercetarea sa in

stare de libertate.