Aderarea Bulgariei la UE in 2007 este prioritatea noului Cabinet de la Sofia, format din reprezentanti ai primelor trei formatiuni politice clasate in alegeri.

Premierul Serghei Stanisev, liderul Partidului Socialist si fiu al unui fost demnitar comunist, a promis ieri, cu ocazia ceremoniei de investire, ca va face eforturi pentru a asigura o crestere economica si stabilitate sociala, informeaza Sofia News Agency.

"Acest guvern trebuie sa raspunda asteptarilor poporului si exista o singura cale, aceea de a munci pentru a asigura cresterea economica a tarii, stabilitatea sociala si integrarea europeana", a spus Stanisev, citat de Reuters.

Votul Parlamentului, care a validat marti seara Guvernul, a pus capat unei crize politice care a durat aproape doua luni, periclitand serios sansele Bulgariei de a adera la UE in 2007.

Cand toata lumea se astepta la alegeri anticipate, Partidul Socialist, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a etnicilor turci au batut palma, declarand ca se aliaza spre binele tarii.

Totusi, analistii prezic un mandat scurt si tensionat noului guvern.

Ministrul de Externe, Ivailo Kalfin, a declarat ieri ca o alta prioritate a sa este eliberarea celor cinci asistente bulgare condamnate la moarte in Libia. El a abordat si chestiunea retragerii din Irak a celor 400 de militari bulgari.

In ciuda pesimismului analistilor, orientarea pro-occidentala a multora dintre membrii guvernului este perceputa drept un semnal pozitiv ca lucrurile ar putea sa mearga bine.

Ministrul independent al Finantelor, Plamen Oresarski, considerat artizanul coalitiei tripartite, ministrul pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, o conservatoare care si-a mentinut acest post, si seful diplomatiei, Ivailo Kalfin, sunt cotati drept cei mai buni membri ai Cabinetului de la Sofia.

Guvernul trebuie sa treaca rapid la treaba, o lista de 30 de legi - printre care revizuirea Codului Penal, ceruta de UE, asteptand sa fie aprobata in cel mai scurt timp posibil.