Dupa ce a calatorit cu un submarin si a zburat cu un avion Suhoi-27 in Cecenia, presedintele rus Vladimir Putin a dorit sa-si arate inca o data vitejia si s-a urcat la bordul unui bombardier supersonic TU-160, la spectacolul aviatic MAKS 2005.

Inainte de a se urca la bordul bombardierului "Pavel Taran", Putin a fost suspus unui control medical. "Presiunea arteriala este la fel de buna ca a unui cosmonaut", a constatat un medic rus, in timp ce Putin a glumit spunand ca de data aceasta nu va zbura in Cosmos.

Putin s-a asezat in scaunul comandantului bombardierului si a fost insotit de copilot si doi navigatori. Aparatul de 275 de tone care poate transporta rachete nucleare si conventionale a fost condus, totusi, de copilotul Anatoli Jiharev. Avionul a "spart" bariera sunetului de 900 de kilometri la ora deasupra regiunii Nijnii Novgorod, dupa care a incetinit pentru a putea lansa o racheta.

Mai mult, bombardierul "prezidential" a fost realimentat in zbor. La incheierea calatoriei, Putin a spus ca zborul cu bombardierul Tu-160 a fost "un vis implinit", relateaza presa rusa.

Un alt vis care i s-ar putea indeplini ar fi acela de a obtine inca un mandat de presedinte, cel de-al treilea. Presa rusa scrie ca vicepresedintele Adunarii Legislative din Sankt Petersburg, Igor Rimmer, a inaintat o noua initiativa menita sa-i confere presedintelui Putin dreptul de a candida pentru un nou mandat.

Rimmer, membru al partidului pro-Kremlin "Rusia Unita" a propus amendarea articolului 81 din Constitutie, care interzice indeplinirea unui al treilea mandat. O initiativa asemanatoare au avut, saptamana trecuta, deputatii din regiunea Primorie. Propunerile au fost criticate de Iuri Saradin, presedintele Comitetului pentru legislatie constitutionala din Consiliul Federatiilor.

Cu toate acestea, Saradin nu a exclus ca Putin ar putea ramane la Kremlin si dupa 2008, cand ii expira cel de-al doilea mandat de presedinte. "Sentimentul in societatea rusa este ca ar fi mai bine ca Putin sa ramana la conducerea tarii si dupa 2008. Daca aceasta parere se mentine, nu ar fi exclus sa aiba loc unele modificari in legislatie si in Constitutie", a declarat Saradin.

Analistii politici mentioneaza ca Putin s-a pronuntat in repetate randuri impotriva amendarii Constitutiei, insa recentele sale declaratii sunt din ce in ce mai ambigue in aceasta privinta.

Pana sa ajunga sa fie comparat cu Alexander Lukasenko, presedintele Belarusului, lui Putin i se pregateste ceva. Potrivit agentiei "Rusia la zi", presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si cel al Georgiei, Mihail Saakasvili, s-au intalnit la Tbilisi unde au pus la cale formarea unei coalitii impotriva Rusiei.

Desi vizita lui Iuscenko in Georgia a fost neoficiala, liderul Ucrainei a semnat o declaratie comuna cu presedintele Saakasvili in care promit sa apere democratia si libertatea in regiune.