De cate ori nu ati avut impulsul de a umple cosul cu accesorii, gadget-uri si alte fleacuri auto, care pana la urma v-au costat o groaza de bani si nici nu ati avut ce face cu ele? Degeaba va ascundeti, ca stiu ca v-ati comportat lacom in fata departamentului de accesorii, ca un copil in fata borcanului cu dulciuri.

Ajungand acasa, ati avut o trezire la realitate cam dura si v-ati jurat sa nu mai dati banii pe prostii data viitoare. Oare?

Despre asta vom vorbi in continuare, despre multimea de accesorii auto si despre (in) utilitatea lor.

Nu vorbim aici despre ceea ce trebuie sa aiba absolut orice conducator auto, mai precis o trusa de prim-ajutor, extinctor, cric, roata de rezerva, triunghi reflectorizant, ci despre acele obiecte care va vin in minte exact cand descoperiti ca nu le aveti.

Sa le luam pe rand:

Categoria UTILE

1.Cablu de tractare. Categoric DA! Chiar daca detineti o masina serioasa, poate oricand sa aiba o mica sincopa, sa ramana fara curent in baterie, sa se blocheze alarma conectata la sistemul de aprindere sau sa faceti pana non-inteligentului. Este bine sa aveti un cablu de tractare, preferabil din otel, care rezista mult mai bine decat cel textil.

2.Redresor de baterie. La fel de important. Vine iarna, uitati masina cu portbagajul deschis sau pur si simplu vi se descarca bateria. Necesar oricand. Luati bateria in brate si o incarcati in casa.

Cablurile electrice pentru incarcarea bateriei de la alta masina nu sunt indicate mai ales la masinile foarte noi, intrucat riscati sa "prajiti" computerul masinii. Mai bine aplicati metoda old-school si faceti totul ca la carte

3. Spray cu aer comprimat pentru presiunea rotilor. Util, nu foarte util. Aparent nu aveti nevoie de el, dar daca vi se dezumfla o roata si nici nu aveti pompa la dvs. (si foarte putini au) este de ajutor, ca sa nu mai pierdeti timp cu montatul rotii de rezerva.

4. Lanterna. Obligatoriu. Chiar daca va merg luminile la masina, ca sa vedeti ce se intampla sub capota sau eventual in perimetrul masinii este bine sa aveti o lanterna solida, cu lumina puternica, rezistenta la apa.

Atentie! Nu cumparati lanterne care merg numai la bricheta masinii, pentru ca s-ar putea ca exact partea electrica sa moara si sa aveti in mana un obiect inutil. Recomandabila este o lanterna cu acumulatori care se reincarca la priza de 12V sau 220V.

5. Vesta reflectorizanta. Mai mult decat utila. In tarile UE este obligatorie purtarea ei atunci cand soferul iese pe un drum neluminat in afara masinii pentru a face o pana. Nici nu stiti cate vieti a salvat aceasta vesta.

6. Un aparat foto. Ei bine da! Poate aveti un telefon mobil cu camera foto/video, dar poate nu are flash (blitz). In cazul unui accident este necesar sa puteti face o fotografie, ca masura de protectie. Astfel riscati mai putin sa vi se puna in carca o vina sau sa fiti victima unei inscenari.

7. Incarcator de telefon mobil. Cred ca stiti foarte bine cat este de util, mai ales cand ramaneti pe camp cu masina

8. Trusa de scule. O surubelnita, o cheie si un cleste este bine sa aveti la dvs. Nu trebuie sa fiti mecanici pentru a strange bratul unui stergator de parbriz rebel sau pentru a decupla bornele de la baterie.

Categoria INUTILE

1. Perna electrica pentru incalzirea scaunelor. Este un accesoriu usor de cumparat, destul de scump si care nu face decat sa consume bateria masinii, ca sa nu mai vorbim despre riscul unui scurt circuit periculos. Majoritatea accesoriilor electrice after-market nu au aceleasi calitati ca cele din fabrica, nu sunt la fel de sigure.

2. Altimetru, inclinometru, busola. Daca nu mergeti prin Groenlanda cu masina si nu riscati sa va pierdeti de civilizatie, inseamna ca ati vrut doar sa va laudati prietenilor sau sa dati niste bani degeaba.

3. Suporturi de pahare prin toate masina. Inutile, inestetice si deranjante. Nici un suport de bauturi nu se comporta ca cel din fabrica, nu sta fix, scartaie sau ce este mai rau, paharul se varsa si faceti o mizerie de nedescris.

4. Jaluzele pentru geamurile laterale. Pe langa faptul ca sunt inestetice sunt si foarte nepractice pentru vizibilitatea celui de la volan, iar montajul presupune niste gauri hidoase pe fata de usa.

5. Suport pentru telefonul mobil. Daca nu este un produs de calitate, cu hands-free incorporat, mai precis un accesoriu de producator, nu are nici un sens sa il luati pentru ca este nepractic si la semafor atrage atentia ca si cum ar sta intr-o vitrina.

Daca nu doriti sa va treziti cu un necunoscut pe locul din dreapta, ar fi bine sa renuntati. Cele de calitate sunt discrete, ergonomice, in timp ce accesoriul ieftin are de multe ori un montaj cu ventuza pe parbriz sau pe bordul masinii.

6. Dezodorizante multe, din hartie si cu mirosuri puternice. Pe langa faptul ca reprezinta o oroare olfactiva si estetica, dezodorizantele din hartie de multe ori se topesc pe piesele din plastic cu care intra in contact

7. Zaruri, amulete, cruci, cruciulite, matanii, fanioane si papusi de plus agatate la oglinda retrovizoare. Impiedica vizibilitatea si se pot transforma in proiectile in caz de accident.

Nu am inclus aici panoplia de kitsch-uri si false gadget-uri care nu fac decat sa strice si mai mult peisajul auto romanesc. Pana la urma este o problema de gust, insa ca sfat general pentru toate aceste produse pot spune doar ca factorul practic trebuie sa primeze in fata oricarui artificiu estetic.