Doar trei sferturi dintre cele peste 17.000 unitati de invatamant preuniversitar au primit pana in prezent autorizatie de functionare, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din 20 august, si reprezentantii MEdC vor participa la controalele facute in teritoriu, pentru a verifica stadiul pregatirii scolilor pentru inceperea noului an scolar.

Reprezentantii inspectoratelor scolare judetene ori echipele mixte (alcatuite din reprezentanti ai inspectoratului scolar, prefecturii si consiliului judetean) verifica situatia din teren si isi propun ca, pana la 1 septembrie, sa fie controlate toate unitatile de invatamant, inclusiv cele din mediul rural.

In toate judetele au fost identificate nevoile de reparatii curente si au fost inaintate solicitari in scris, catre primarii, pentru alocarea fondurilor necesare.

Lucrarile de intretinere si igienizare au fost realizate, in medie, in proportie de 65%, fiind asigurata cu prioritate igienizarea spatiilor de cazare.

Totodata, protocoalele cu institutiile abilitate sa colaboreze cu scoala (inspectoratele judetene de politie, jandarmerie, pompieri, RENEL) sunt incheiate in proportie de 70%.

Pe de alta parte, primariile din sase judete afectate de inundatii sunt in faza de contractare a lucrarilor pentru repararea unitatilor scolare distruse de ploi, dupa alocarea fondurilor guvernamentale.

In aceasta situatie, inspectoratele scolare cauta spatii in care sa fie organizate temporar cursuri, pana la refacerea unitatilor de invatamant.

In judetele Galati, Mures, Neamt, Vrancea, Hunedoara si Timis sunt 55 de unitati scolare afectate de inundatiile din vara aceasta si, pana la refacerea lor, copiii vor invata in alte locatii. In aceste judete, procesul de distribuire a manualelor scolare este in curs de desfasurare, precizeaza ministerul.