Intr-o tara in care agricultura este una dintre activitatile de baza, unde circa 40 la suta din populatie este ocupata in acest sector, ponderea creditelor agricole in totalul creditelor acordate de banci este deosebit de redusa.

Pe de o parte, responsabile pentru aceasta situatie sunt bancile, care percep sectorul agricol ca avand un grad ridicat de risc comparativ cu alte domenii. Pe de alta parte, nivelul redus de educatie, nesiguranta si profitabilitatea scazuta descurajeaza producatorii agricoli sa apeleze la credite.

"In general, agricultorii fug de creditele bancare. La acestea merg numai exploatatorii mari, care isi permit pentru ca inregistreaza profit mare la hectar. Dar cel care are utilaje clasice nu poate plati dobanzile. Ei prefera sistemul de creditare care functioneaza de ani buni la noi: creditul de la furnizor.

Acesta se aplica in special la inputuri - platesc un avans de 20-30 la suta, urmand ca restul sa achite dupa recolta", a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LPAR).

Potrivit unui studiu al BNR, peste 50 la suta din creditele destinate sectorului agricol sunt pe termen scurt, nivelul ridicat al inflatiei si resursele asociate finantarii de catre banci a acestui sector descurajand creditarea. In acest context, noua lege a creditului pentru investitii in agricultura este primita foarte bine de producatori, pentru ca perioada de creditare este intinsa.

Presedintele LPAR considera ca aceasta "este o lege foarte buna, pentru ca banii vin de la Ministerul Agriculturii, iar creditele se acorda pe termen lung, pana la zece ani. Acest lucru nu s-a vazut niciodata in agricultura".

Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura este un instrument creat pentru a incuraja bancile sa acorde credite producatorilor agricoli. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, instrumentul se spera ca va fi functional in toamna acestui an. Institutiile de credit care vor avea acces la resursele Fondului vor fi stabilite prin licitatie.

Agricultura si IMM-urile, viitoare tinte de baza ale creditarii

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a confirmat ca, in ceea ce priveste productia agricola primara, numarul creditelor este foarte redus.

"Din discutiile avute la nivelul ARB cu conducerile bancilor, s-a constatat ca nu exista o pondere importanta a creditelor pentru productie. Aceasta nu inseamna ca nu exista cerere de credite in aceasta directie", a declarat Ghetea.

Potrivit acestuia, "intr-un orizont de un an si jumatate - doi, cand concurenta mare pe sectorul de retail se va termina, atunci bancile se vor indrepta catre altceva. In primul rand catre agricultura, sector care nu a fost atacat aproape deloc, si apoi catre IMM-uri".

Subventiile - polite de asigurare

Presedintele ARB a declarat ca inca asteapta din partea autoritatilor clarificarea unor lucruri pe care le-au tot sesizat, vizavi de creditul agricol. Potrivit acestuia, bancile ar putea acorda mult mai usor credite in baza politelor de asigurare ale beneficiarilor.

"Sistemul de subventionare al statului este inoperant si nu duce la nici un progres. Statul acorda subventii fermierilor, dar aceste facilitati se duc ca apa in nisip, deoarece noi consideram gresit modul de abordare a acestui sprijin.

In general, statul acorda subventii dupa ce fermierul a obtinut creditul, a facut insamantarile, a ingrijit cultura, nu i-a luat-o apa, vantul; a cules, a vandut, apoi, cu un teanc de documente care probeaza aceasta, se duce sa primeasca subventia.

Noi credem ca subventiile ar trebui acordate de la bun inceput si sa fie utilizate pentru acoperirea integrala a asigurarii impotriva calamitatilor", a declarat Ghetea.