Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani va fi acordata pe bucati. Una dintre acestea va fi constituita dintr-o suma de 6 milioane de lei cash.

Cea de-a doua va consta in majorarea alocatiei pentru copil de la 225.000, cat este in mod normal, la 2.000.000 de lei.

Acesti bani vor fi dati insa in bonuri valorice, cu care mamele vor fi obligate sa cumpere doar produse pentru copii, in care vor intra laptele praf, care oricum este gratuit, si pampersi, suzete sau alte lucruri fabricate strict pentru prunci.

Masura, spun oficialii de la minister, a fost introdusa in urma insistentei reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale, care au cerut protectia directa a copilului, acestia sustinand ca parintii folosesc banii copilului pentru a-si cumpara alcoolul cel de toate zilele, nicidecum sa-si ingrijeasca odrasla.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a reusit sa ajunga la o forma finala a proiectului de ordonanta care aduce schimbari in acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la doi ani.

Dupa ce intentia de injumatatire a sumelor de care beneficiau mamele a starnit proteste vehemente, Ministerul Muncii a retras proiectul, iesind mai apoi cu alte trei variante pe care le-a supus dezbaterii publice.

Intr-un final dramatic, conducerea ministerului a optat pentru varianta cu numarul 3, care, aparent, n-ar aduce modificari foarte vizibile vechilor reglementari in domeniu.

Astfel, potrivit acesteia, cuantumul actual al alocatiei de stat pentru copii va deveni 2.000.000 de lei lunar, pana la data implinirii de catre copil a varstei de doi ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Acesti bani vor fi transformati in bonuri valorice, mamele putand sa achizitioneze doar produse care se adreseaza strict copiilor cu asemenea varste.

"Aceasta a fost propunerea ONG-rilor, cu care am fost de acord. Masura se doreste a fi una de protectie pentru copil, pentru ca in acest mod stim sigur ca banii vor fi folositi doar pentru cresterea copilului", ne-a declarat Maria Muga, secretar de stat in MMSSF, coordonator al activitatii de asistenta sociala si politici pentru familie.

O alta modificare pe care o aduce proiectul in varianta sa finala este majorarea stagiului de cotizare necesar stabilirii si acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului de pana la doi ani, de la 10 luni la 12 luni.

"Persoanele care, in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, au realizat venituri profesionale pentru care au platit impozitele si contributiile sociale obligatorii vor beneficia de un concediu platit cu 6 milioane de lei lunar pana la implinirea varstei de doi ani a copilului", se arata in proiectul de act normativ.

Acest lucru inseamna ca mamele care vor opta pentru un asemenea concediu vor primi cash 6 milioane de lei si, in natura, adica in bonuri valorice, alte doua milioane de lei.

Pentru cele care vor alege sa renunte la concediu, suma cash primita va fi de doar un milion de lei plus bonurile valorice de doua milioane de lei.

In acest fel, posibilitatea de a-si angaja o bona pe care sa o plateasca din banii primiti de la stat dispare, deoarece suma de un milion de lei nu va fi suficienta.

Conducerea MMSSF, cea care a initiat actul normativ, sustinea ca suma de trei milioane de lei data mamelor care se intorceau la serviciu ar fi putut fi folosita pentru angajarea unei bone.

O data cu aparitia bonurilor valorice insa, este putin probabil ca bona sa accepte plata in pampersi sau suzete. Pentru mamele care nu au avut serviciu inainte de nasterea copilului, statul va plati doar cele doua milioane de lei reprezentand alocatia majorata, bani convertiti in bonuri valorice.

Natalitatea scade

Politica demografica dupa 1990 incoace nu a avut rezultate pozitive in cresterea natalitatii.

Singura masura menita sa incurajeze mamele sa dea nastere copiilor a fost cea de acordare a indemnizatiei timp de doi ani, indemnizatie care ajunge, la ora actuala, la 7.830.000 de lei.

Stagiul de cotizare obligatoriu era de cel putin 10 luni, astfel ca doar 25% din parinti se incadrau in aceste conditii, avand in vedere si rata somajului destul de ridicata in randul femeilor.

Reprezentantii MMSSF considera ca printre marile avantaje ale modificarilor se numara universalizarea si externalizarea prestatiei, incurajarea intrarii pe piata muncii sau reluarii activitatii, evitarea situatiilor de neplata, pastrarea locului de munca, asigurarea in sistemul de sanatate, precum si incurajarea natalitatii prin cresterea numarului de beneficiari potentiali la circa 400.000.

La dezavantaje sunt trecute doar greutatile in planul administrarii si gestionarii sistemului si costurile mai mari. Trebuie precizat ca suma de 6 milioane de lei lunar nu se va acorda decat pentru primele trei nasteri, acest lucru fiind, probabil, o masura de protectie impotriva stimularii cresterii natalitatii.

Efortul bugetar anual estimat va fi de 1.847.924.400 RON, bani care nu vor mai fi suportati din bugetul asigurarilor sociale.