Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a intrat in conflict deschis cu Consiliul Judetean Constanta, impotriva caruia a si inaintat o actiune in instanta.

Conducerea Autoritatii a contestat in justitie Hotararea 149/2005 a Consiliului Judetean Constanta, prin care institutia a decis sa renunte la 400 de asistenti maternali, din motive financiare.

Consecintele hotararii vor fi dramatice, orfanii aflati in plasament la asistentii maternali fiind obligati sa se intoarca in centrele de plasament.

"Consideram ca ceea ce se intampla la Constanta este un fel de santaj si ca reprezentantii Consiliului Judetean se razbuna pe copii.

La bugetul pe care il are acest judet, al doilea, de fapt, ca putere economica din tara, consideram ca aceasta criza financiara aparuta in sistemul de asistenta sociala este rezultatul unei proaste gestionari a fondurilor", ne-a declarat Simona Pella, consilier al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).

De partea cealalta, conducerea CJ Constanta sustine ca actiunea in instanta a ANPDC nu are sorti de izbanda impotriva unei hotarari votate de consilieri alesi.

"ANPDC ne forteaza sa luam bani din alta parte, dar nu avem cum. Daca renuntam la cei 400 de asistenti maternali, sistemul de asistenta sociala va rezista pana la sfarsitul anului.

Introducerea cotei unice a dus la scaderea veniturilor proprii cu 25% si toate demersurile pentru suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat au fost ignorate de catre Ministerul Finantelor Publice", ne-a precizat Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Constanta.

Presedintele ANPDC, secretarul de stat Bogdan Panait, a atras insa atentia ca autoritatile locale trebuie sa se implice in rezolvarea acestor probleme, subliniind faptul ca intentioneaza sa creeze un cadru legal prin care sa sanctioneze nu numai familia, ci si autoritatile locale, atunci cand sunt incalcate drepturile copilului.