Criza politica produsa de inundatiile din mai si cele din iulie pare sa-i fi stors de toate energiile pe membrii Cabinetului Tariceanu, care acum s-au bulucit, care mai de care, sa bifeze cateva zile din concediul de odihna. Surse guvernamentale ne-au precizat ca "din cei 25 de ministri ai Cabinetului Tariceanu, 19 au depus cereri de concediu in aceasta vara".

Aceleasi surse au adaugat ca doar doi ministri au anuntat ca nu vor pleca in vacanta in sezonul estival. Potrivit surselor, unul dintre acestia este chiar protejatul lui Basescu, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a carui prezenta a fost extrem de necesara in contextul daramarii podurilor si liniilor ferate.

In continuare, situatia este dramatica dupa ultimele evenimente meteo petrecute in perioada 14-18 august. Practic, au fost afectate 21 de judete, opt persoane au decedat, 321 de localitati au fost afectate de viituri, 98 de case au fost complet distruse iar 1.140 au suferit diverse grade de avarii. Pierderile cele mai mari s-au produs in agricultura, circa 15.

825 ha au fost inundate, iar productia este practic compromisa. De asemenea, 105 km de drumuri judetene si 448 km de drumuri comunale au suferit avarii mai mult sau mai putin serioase.

In ultima sedinta de guvern, ce a avut loc ieri, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a ordonat constituirea unor echipe mixte ale Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Agriculturii si Ministerului Transporturilor, care vor trebui sa contribuie la consolidarea caselor afectate de inundatii.

Opt morti si o persoana disparuta

Potrivit ministrului de interne, Vasile Blaga, dintre cele opt victime, patru s-au inecat, iar patru au fost lovite de trasnete. De asemenea, in comuna Francesti, Valcea, un inginer, angajat al ISPH, a fost dat disparut dupa ce masina in care se afla a fost luata de o viitura. "Masina a fost gasita, dar persoana a fost data disparuta.

Nu stim daca a mai fost insotita de altcineva, de aceea nu confirmam unele informatii din presa, cum ca ar fi fost trei persoane in respectiva masina", a precizat ministrul de interne.

De asemenea, Blaga a afirmat ca ieri noapte a dispus ruperea unei cai ferate in dreptul localitatii Plosca, Teleorman, pentru a proteja localitatea.

Prognoza meteo indica posibilitatea producerii unor ploi pana maine seara cu un volum mai mare de 80 l/h, in special, in Moldova, Transilvania, Maramures, Carpatii Orientali, Meridionali si in Muntii Apuseni.

In Dolj, cinci sate sunt izolate

In judetul Dolj, dupa potopul de miercuri noaptea, mai multe gospodarii au fost inundate, iar infrastructura a fost si ea grav afectata. Potrivit Prefecturii Dolj, incepand cu data de 14 august, mii de gospodarii din 41 de localitati doljene au fost inundate, peste 70 de poduri si podete au fost luate de ape, iar mii de hectare de culturi sunt calamitate.

Autoritatile locale sustin ca in momentul de fata, cinci sate sunt izolate. In comuna Varvoru de Jos, in urma unei viituri puternice, un baraj a fost rupt, izoland satele Gabru si Bujoru.

Potrivit primarului din Varvoru de Jos, Nicu Tabacu, in cele doua localitati traiesc in jur de 400 de oameni. "Ne asteptam ca viitura sa loveasca din nou, fiind in pericol de izolare si satul Dragoi", a declarat, joi, primarul Nicolae Tabacu.

Si in comuna Breasta, satele Rosieni si Cotu sunt la aceasta ora izolate, peste 120 de persoane din Cotu fiind evacuate din locuinte si cazate in scoala generala din Obedin, conform prefectului de Dolj. Ultimul bilant provizoriu arata ca in judet sunt afectate aproximativ o mie de case, 3.425 de gospodarii sunt sub ape, iar 85 de anexe gospodaresti au fost in mare parte distruse.

De asemenea, au fost inundate 19 drumuri comunale, insumand 80 kilometri, opt drumuri judetene, totalizand 20 de kilometri, precum si un kilometru de drum national.

Rupere de nori in judetul Suceava

Intr-un interval extrem de scurt, in noaptea de 17 spre 18 august, in doar cateva ore, o rupere de nori a afectat 11 localitati din judetul Suceava. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta a anuntat ieri ca au fost afectate 114 anexe gospodaresti, iar 55 de gospodarii (beciuri si curti) au fost inundate. De asemenea, ploile au inundat 29 de case si au fost afectate 11 podete.

O femeie din Ulma a fost evacuata din casa dupa ce locuinta acesteia a fost distrusa de ape. DJ 209 G, care face legatura dintre Ulma si Brodina, a fost blocat din cauza aluviunilor carate de pe versanti. Tot de aluviuni a fost blocata, pe o lungime de 200 de metri, calea ferata care face legatura dintre Falcau si Nisipitu.

In acelasi interval, o gospodarire din localitatea Iaslovat a luat foc, dupa ce a fost lovita de trasnet.

32 de localitati dambovitene, grav afectate de inundatii

Marius Buga, purtatorul de cuvant al Prefecturii Dambovita, a anuntat ca, "de la inceputul saptamanii, 426 de case si 1.300 de anexe gospodaresti de pe raza judetului au fost grav afectate de inundatii".

Buga a adaugat ca 24 de retele electrice au fost grav avariate, 525 de hectare de teren arabil sunt sub ape, iar circulatia pe DN 6, in localitatea Ionesti, situata pe autostrada Bucuresti - Pitesti a fost oprita.

Numarul podurilor si podetelor subrezite de ape se ridica la 56, obiectivele socio-economice la 13, iar 60 kilometri de drumuri comunale si judetene au avut de suferit de pe urma ploilor.