Romanca Luminita Solcan a recunoscut in fata anchetatorilor francezi ca a cumparat un cutit, dar nu si ca ea a fost cea care i-a aplicat lovitura mortala fratelui Roger. Vanzatorul din Cluny sustine ca romanca i-a cerut un cutit care sa taie foarte bine.

EXPERTIZA. Luminita Solcan se afla acum la penitenciarul din Dijon si a fost supusa unei expertize psihiatrice in urma careia s-a stabilit ca sufera de un "delir de tip paranoic", dar potrivit procurorului Jean-Louis Coste, care se ocupa de acest caz, vor fi efectuate si alte examinari medicale.

Potrivit lui Coste, romanca a spus ca daca a existat o lovitura mortala, atunci nu ea i-a aplicat-o fratelui Roger, ci altcineva. "Nu a facut decat sa-i puna cutitul la gat fratelui Roger, pentru a-l obliga sa o asculte. Credea ca el va intoarce capul", a relatat procurorul varianta Luminitei.

Ea a sustinut in fata anchetatorului ca dorea de fapt sa-l avertizeze pe Fratele Roger ca va fi victima unui "complot al calugarilor francmasoni", dar informatiile pe care le-a oferit pentru a-si sustine afirmatiile au fost destul de vagi. Ea a spus ca de fapt fratele Roger "s-a taiat singur", fapt apreciat drept imposibil de anchetatori.

VARIANTE. Anchetatorii francezi l-au audiat si pe vanzatorul magazinului din localitatea Cluny, de unde Luminita Solcan si-a cumparat cutitul. Potrivit comerciantului, romanca ar fi cerut un cutit care sa taie foarte bine, un indiciu in plus ca Luminita a actionat cu premeditare.

Cum la Taize a fost gasita o masina abandonata, anchetatorii presupun ca aceasta ar fi fost inchiriata de Luminita pentru a ajunge acolo de la Lyon, unde sosise cu avionul de la Bucuresti. Un amanunt extrem de interesant vine din randul romanilor aflati in pelerinaj la Taize, si anume ca Luminita nu voia sa se stie ca e romanca si ca atare vorbea in engleza.

Romanii spun insa ca fapta Luminitei nu a generat reticenta sau o atitudine ostila a pelerinilor din alte tari fata de ei, deoarece a fost facuta de un om bolnav psihic. De altfel, si impresia conationalilor nostri prezenti la Taize despre Luminita nu este deloc magulitoare: o persoana cu o privire stranie, imbracata saracacios, cu un aspect neingrijit.

TULBURARI SCHIZO-AFECTIVE. Luminita Solcan avea dezechilibre psihice din adolescenta, primele simptome ale tulburarilor schizoafective aparand cand aceasta avea 14 ani. Potrivit Rompres, in 2003, ea a fost internata la Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola din Iasi cu diagnosticul schizofrenie, dar numai pentru o zi refuzand internarea.

Medicii spun ca in cazul unor astfel de tulburari, daca tratamentul nu este administrat la timp, apar halucinatiile si chiar delirul mistic, cand cei suferinzi au impresia ca aud vocea lui Dumnezeu.

INMORMANTAREA. Fratele Roger urma sa fie depus ieri dupa-amiaza in altarul Bisericii Reconcilierii din Taize, situat exact in locul in care a fost ucis marti seara de Luminita Solcan, iar pana marti cand acesta va fi inmormantat, pelerinii ii pot aduce un ultim omagiu.

Se zvoneste ca la inmormantare va fi prezent si Papa Benedict al VI-lea, zvon alimentat probabil de prietenia care i-a legat pe cei doi.