Toamna aceasta vor aparea pe ecrane opt filme romanesti noi, inclusiv filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lazarescu”, cea mai recenta pelicula a lui Sergiu Nicolaescu, „15”, si o continuare a filmului „Pacala”, un succes cu peste 30 de ani in urma.

Paisprezece filme romanesti de lungmetraj sunt fie finalizate, fie in faza finala de productie, a spus presedintele Centrului National al Cinematografiei (CNC), Decebal Mitulescu.

Direct de la festivaluri

Filmul regizat de Puiu, povestea unui batran purtat din spital in spital dupa ce i s-a facut rau, se va lansa in jurul datei de 23 septembrie si este, probabil, cea mai asteptata premiera romaneasca.

Fara sa fie un film comercial, „Moartea domnului Lazarescu”, premiat in sectiunea dedicata tinerilor realizatori la Cannes anul acesta, are sanse sa fie unul dintre putinele lungmetraje romanesti cu succes la publicul autohton. El a fost deja comparat cu „Filantropica” lui Nae Caranfil pentru savoarea si naturaletea dialogurilor.

Un alt motiv pentru care spectatorii ar putea fi curiosi sa vada filmul este distributia, din care face parte si modelul Monica Barladeanu, aflata la debutul cinematografic.

Filmul lui Puiu va ajunge in cinematografe dupa ce a inceput deja un tur al festivalurilor internationale. In aceasta perioada concureaza la Copenhaga si a fost selectat pentru a participa la prestigiosul Festival de la New York, care se va deschide pe 23 septembrie.

Nicolaescu, din nou la Revolutie

Sergiu Nicolaescu revine pe ecrane cu „15”, o productie despre o ziarista franceza care incearca sa desluseasca adevarul despre evenimentele din decembrie 1989 ce au dus la caderea comunismului.

Nicolaescu a intentionat sa-l filmeze pe presedintele Basescu in propriul sau rol, in timpul unui interviu cu ziarista, interpretata de Maia Morgenstern, dar a trebuit sa renunte din cauza programului incarcat al sefului statului. Data probabila a premierei este 30 septembrie.

Tot pe 30 septembrie se preconizeaza lansarea documentarului de lungmetraj al lui Alexandru Solomon, „Marele jaf comunist”. Filmul are la baza o poveste adevarata din 1959, cand sase fosti membri ai nomenclaturii comuniste si colaboratori ai Securitatii au furat o masina a Bancii Nationale cu 1,6 milioane de lei.

Cei sase au fost condamnati la moarte si impuscati, dupa ce li s-a cerut sa reconstituie fapta in fata aparatului de filmat.

Se intoarce Pacala

Dupa modelul hollywoodian, Geo Saizescu revine in aceasta toamna cu o continuare la filmul sau din 1974, „Pacala”. Intitulata, fireste, „Pacala se intoarce”, pelicula il are in rolul principal pe Denis Stefan, care figureaza intr-o companie selecta: Sebastian Papaiani, Magda Catone, Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogasanu, Ernest Maftei sau Valentin Teodosiu.

Pluton de debutanti

Lungmetrajul de debut al Ruxandrei Zenide, „Ryna”, este povestea dramatica a unei adolescente din Delta, care viseaza sa scape de viata grea de acolo. Gheorghe Preda debuteaza, tot la toamna, cu o productie romano-canadiana, „Ingerul necesar” - un film alb-negru despre doua bune prietene.

Una dintre ele, o muziciana de succes, incepe sa primeasca de la un admirator misterios cadouri in care isi recunoaste dorintele neexprimate. Dialogurile au fost filmate in engleza, pentru ca producatorul canadian intentioneaza sa distribuie productia si peste Ocean. In urmatoarele luni va intra pe ecrane si comedia „Aventurile unei zile”, regizata tot de un debutant, Petre Nastase.

Daniela Nane si Marius Stanescu au rolurile principale.

In sfarsit, tot la debut, si tot in aceasta toamna, se afla si Radu Potcoava, cu „Happy End”, un film in care Mircea Diaconu este un anchetator ce incearca sa afle ucigasul unei adolescente.

Premiere autohtone

Majoritatea filmelor romanesti vor rula in marile cinematografe din tara, dar responsabilii acestora nu cunosc, deocamdata, programarea exacta. Iata lista noilor aparitii (intre paranteze, data probabila a premierei pentru filmele la care aceasta e deja cunoscuta):

> „Moartea domnului Lazarescu”, de Cristi Puiu (23 septembrie)

> „15”, de Sergiu Nicolaescu (30 septembrie)

> „Marele jaf comunist”, de Alexandru Solomon (30 septembrie)

> „Ryna”, de Ruxandra Zenide

> „Ingerul necesar”, de Gheorghe Preda

> „Aventurile unei zile”, de Petre Nastase

> „Happy End”, de Radu Potcoava

> „Pacala se intoarce”, de Geo Saizescu