Roman Abramovici este cel mai mare cheltuitor al lumii, conform revistei „Forbes”.

„Baronul rus al petrolului” a cheltuit in ultimii trei ani peste 700 de milioane de dolari, printre marile lui achizitii numarandu-se clubul britanic de fotbal Chelsea (290 de milioane de dolari), iahtul „Pelorus” (100 de milioane de dolari), iahtul „Le Grand Bleu” (120 de milioane de dolari) si un avion Boeing 767 (100 de milioane de dolari).

In legatura cu aceasta ultima „jucarie”, botezata „Banditul”, designerii au povestit ca Abramovici a cerut ca toate cele 350 de scaune pentru pasageri sa fie scoase si inlocuite cu o masa pentru 30 de persoane, iar bucataria sa fie dotata cu chiuvete placate cu aur. Luna trecuta el s-a enervat teribil dupa ce angajatii sai i-au alimentat iahtul „Pelorus” cu un combustibil gresit.

Costurile pentru golirea rezervorului si spalarea motorului pot ajunge la 12 milioane de dolari, potrivit unor specialisti citati de „Sunday Telegraph”. La doar 39 de ani, Roman Abramovici are o avere estimata de revista „Forbes” la circa 13 miliarde de dolari.

Paradis indian la Londra

Un alt miliardar cu mana larga este Lakshmi Mittal, care se evidentiaza la capitolul case si nunti de lux. Magnatul de origine indiana a dat anul trecut 100 de milioane de dolari pe o vila cu 12 dormitoare, situata la Londra, intre Palatul regal Kensington si Palatul Sultanului din Brunei. Proprietatea este dotata cu bai turcesti si un garaj imens, in care incap 20 de masini.

Acelasi „baron al otelului” a intrat in acest top si pentru ca a cheltuit 60 de milioane de dolari pentru nunta fiicei lui, Vanisha. Cei 1.000 de invitati au fost cazati la un hotel de cinci stele din Paris pe toata durata celor cinci zile de petrecere, la care a cantat Kylie Minogue.

Festivitatile s-au tinut la un castel din secolul XVII de la periferia Parisului, care a fost inchiriat pentru o suma ce nu a fost data publicitatii.

Blindaje exorbitante

Sidney Frank, americanul care a creat votca Grey Goose, si-a cumparat o masina Maybach de 400.000 de dolari si a mai cheltuit inca 100.000 de dolari pentru a o face antiglont. Nu o foloseste insa decat pentru a calatori intre cele doua birouri ale sale, din New York si San Diego, si cand se duce la golf.

Sidney Frank nu este un pasionat jucator, ci mai degraba un pasionat spectator al meciurilor de golf. El obisnuieste sa inchirieze un teren si sa angajeze o echipa de jucatori de golf care sa evolueze special si exclusiv pentru amuzamentul sau.

Topul cheltuitorilor

Avioane personale: Roman Abramovici - 100 de milioane de dolari

Case: Lakshmi Mittal - 100 de milioane de dolari

Apartamente: Rupert Murdoch - 44 de milioane de dolari

Case de vacanta: E. Stanley Kroenke - 68,5 milioane de dolari

Nunti: Lakshmi Mittal - 60 de milioane de dolari

Masini: Sidney Frank - 500.000 de dolari