Tragica eroare a politiei britanice, care a omorat un om nevinovat pe care-l confundase cu un suspect in cazul atentelor esuate din 21 iulie, ar putea face victime la nivel inalt.

Familia tanarului brazilian Jean Charles de Menezes, care, in ciuda amenintarilor, nu a dat inca in judecata Scotland Yard, a cerut ieri demisia sefului Scotland Yard, Sir Ian Blair, pe care-l considera principalul vinovat in acest caz.

Un raport confidential al politiei, care a "transpirat" in presa, a dezvaluit un film socant al mortii tanarului, care contrasteaza flagrant cu varianta oficiala. Lucrurile se complica pe zi ce trece. Ieri, cotidianul britanic "Daily Mirror" a dezvaluit faptul ca politistii care il urmareau pe de Menezes aveau ordin sa-l captureze in viata, nicidecum sa-l impuste de 11 ori.

Instructiunile ofiterului Cressida Dick au fost primite de politisti cu cateva minute inainte ca de Menezes, in varsta de 27 de ani, sa fie impuscat. Avocatul familiei victimei il acuza pe seful Politiei Metropolitane, Sir Ian Blair, ca incearca sa musamalizeze cazul si sa blocheze ancheta. "Sir Ian Blair trebuie sa demisioneze.

Declaratia sa, ca si informatiile date publicitatii de catre politie, sunt false. Nimeni nu a iesit sa le corecteze", a declarat avocatul Harriet Wistrich, citat de Reuters.

Sir Ian Blair a sustinut, pe 22 iulie, ca operatiunea politiei avea legatura cu atentatele esuate petrecute cu o zi in urma si ca de Menezes nu a raspuns somatiei politiei. In realitate, tanarul nici nu a fost somat si habar nu avea ca era urmarit.

El nu a sarit peste bariere si se asezase pe scaun atunci cand a fost impuscat. La fel de socant este faptul ca el fusese deja imobilizat de un agent si nu purta o haina groasa, de iarna, sub care ar fi putut ascunde explozibil, ci o geaca de blugi.

Toate aceste neconcordante, scoase in evidenta de mai multi martori, sifoneaza serios imaginea Scotland Yard, care a fost ridicat in slavi de autoritati, incepand cu premierul Tony Blair, pentru modul in care a a reactionat dupa atentatele din 7 iulie, care au ucis 56 de oameni si au ranit peste 700.

O sursa din politie a declarat pentru cotidianul "Guardian" ca dezinformarea avut ca scop mentinerea moralului ofiterilor inarmati. Aceeasi sursa a recunoscut ca politia a gresit si ca ar fi trebuit sesizata imediat comisia independenta guvernamentala.