Furnizarea cimentului necesar reconstructiei de locuinte in zonele din Moldova si sudul tarii, distruse de inundatii, a fost licitata, ieri, la Bursa Romana de Marfuri (BRM).

Dupa o lunga sesiune de ofertari si verificari ale dosarelor, cantitatea a fost adjudecata de catre Carpatcement, care a castigat contractul cu Agentia Nationala de Locuinte (ANL) la un pret de 2,45 milioane lei vechi tona (fata de 3 milioane lei/tona, cat este pretul pietei). Pe banca rezervelor a ramas Holcim, care ar putea furniza cimentul necesar pentru fundatiile celor 3.

700 de case la pretul de 2,46 milioane lei/tona, in cazul in care castigatorul nu-si poate respecta obligatiile contractuale. A treia companie care s-a prezentat ieri la licitatie - Lafarge - a iesit din start din cursa, din cauza ca nu a putut asigura livrarea cimentului incepand cu data de 1 septembrie, in termen de o luna, asa cum prevedea contractul.

Si asta in ciuda faptului ca reprezentantul companiei se aratase increzator in sansele de castig, inainte de analiza dosarului de catre comisia de licitatie.

Sinistratii isi vor repara singuri casele

Casele sinistratilor din Moldova si sudul tarii vor incepe sa se ridice pana la 1 octombrie. Este vorba doar despre fundatie, deoarece cimentul necesar este programat sa ajunga cel tarziu pana la acea data, incepand cu prima zi de toamna. Daca locuintele luate de apele care au afectat Banatul in primavara au putut fi refacute, macar o parte, in sudul si estul tarii situatia sta diferit.

Pentru aceste zone, autoritatile vor aloca materiale de constructii, urmand ca oamenii sa-si suflece manecile si sa-si cladeasca ori sa-si repare singuri casele. Cantitatile de materiale care vor lua drumul zonelor calamitate vor asigura construirea unor case cu doua camere, pe un singur nivel, adica aproape 3.

700 de case distruse total de ape, dupa cum ne-a declarat Gheorghe Popescu, directorul ANL. Pentru acestea, autoritatile vor trimite in jur de 19.000 tone de ciment si mai bine de 2.500 tone de fier-beton pentru fundatii, 20.000 metri cubi de lemn, peste 1.100 tone de tabla zincata, precum si 44.000 metri patrati de tamplarie.

Aceasta este doar prima parte, caci si cei care au casele distruse partial vor fi ajutati sa si le repare, ajutorul din partea statului constand tot in materiale de constructii. Deocamdata nu se cunosc cantitatile, ci doar numarul caselor distruse intr-o anumita proportie - peste 18.500. Suma alocata pentru aceste materiale se ridica la aproximativ 513 miliarde de lei vechi.