O serie de posturi de televiziune si publicatii din Statele Unite si Marea Britanie au fost atacate de viermi informatici. Variante ale viermelui ZOTOB sau noi virusi, acestia sunt programati si sa se elimine reciproc.

Retelele informatice ale posturilor de televiziune CNN si ABC, precum si cele de la New York Times si Financial Times au fost atacate zilele trecute de mai multe variante ale viermilor ZOTOB si IRCbot. Acesti viermi exploateaza o deficienta de securitate din caracteristica plug-and-play din Windows 2000.

Potrivit companiei finlandeze de securitate software F-Secure, ar fi chiar vorba de un nou razboi al hackerilor, de vreme ce noii virusi se elimina reciproc.

"Credem ca a inceput un razboi al virusilor. Exista probabil trei grupari de hackeri care creeaza noi virusi, ca si cum ar concura in vederea infestarii unui numar cat mai mare de computere", a declarat Mikko Hypponen, seful Departamentului de Cercetare al F-Secure.

Hypponen a afirmat ca variante a trei virusi – ZOTOB, Bozori si IRCbot – profita de bresele in sistemul de securitate al sistemului de operare Windows 2000. "Ultima versiune a virusului Bozori neutralizeaza alti virusi cum ar fi ZOTOB", a adaugat reprezentantul firmei finlandeze.

SI ALTE TINTE. Desi institutiile mass-media mentionate au fost cele mai afectate de acesti virusi, retelele respective fiind inchise pentru o perioada de timp, au existat si alte "tinte".

Este vorba de o parte din sistemele Congresului american sau de cel al Serviciului Administrativ al aeroportului international din San Francisco, dar activitatea acestuia din urma nu a fost pusa in pericol. Virusul ZOTOB a aparut la cateva zile dupa ce Microsoft a anuntat ca a gasit trei noi brese in sistemul de securitate al programelor sale.

Compania condusa de Bill Gates a oferit un patch pentru aceasta problema saptamana trecuta. ZOTOB poate ataca platformele Windows 95, 98, ME, NE, 2000 si XP, a anuntat Trend Micro.