Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lanseaza, intr-un interviu in exclusivitate pentru "Romania libera", o ipoteza-soc: Franmtisek Priplata a fost ajutat chiar de politisti sa fuga din tara! Blaga afirma ca baza de date a Politiei a fost accesata, in cazul Priplata, dupa ce a fost emis mandatul de punere in executare a pedepsei si a fost dat in consemn la frontiera.

Or, asta inseamna ca cineva din Politie a verficat dupa 15 iunie daca Priplata a fost dat in consemn la frontiera, si probabil l-a si avertizat. Blaga nu este convins nici ca cehul, condamnat in dosarul asasinarii liderului sindical Virgil Sahleanu, a spus adevarul cand a declarat ca fugit la inceputul lunii august. Ministrul de Interne se declara convins ca a facut-o mult mai devreme.

Astazi va prezentam un fragment din interviul cu ministrul Vasile Blaga, urmand ca varianta integrala sa fie publicata in numarul de luni, 22 august.

(...)

Va e dor de Priplata?

Mi-e foarte dor de Priplata.

V-ati lamurit cum de-a reusit sa fuga? Si daca politistii au vreo vina in acest caz?

Nu vreau sa ma pronunt si va spun de ce. Priplata a fost condamnat definitiv in data de 2.06. In 3.06, avocatul a facut deja o cerere de amanare a executarii pedepsei. Priplata era liber. In 9.06 s-a emis mandatul de executare a pedepsei. In 15.06 practic mandatul a ajuns la Oradea. Stiti ca in momentul acela s-a si dispus frontierei oprirea lui in tara.

In perioada 2-15, el putea iesi legal din tara.

Dar mai e o situatie. Din iunie si pana la inceputul lunii august, cand putem presupune ca Priplata era in tara, el sustine ca a plecat pe la inceputul lunii august, politistii l-au cautat si nu l-au gasit.

Politistii l-au cautat in perioada 15-30 iunie. Deci daca plecase inainte, si analizam si o astfel de pista...

Inainte de 15 iunie?

Da. Din momentul cand s-a pronuntat hotararea definitiva a Curtii Supreme de Justitie (...) Concubina lui a iesit din tara inaintea datei de 9 iunie. Si cetatenii statelor membre UE nu sunt in baza de date a Politiei Romane. Deci exista posibilitatea sa fi parasit atunci tara. Noi analizam toate pistele. Vom lua masuri impotriva celor care au gresit, fara nici o problema.

Dar va trebui sa stim exact cum a plecat. De aceea, am rugat sa se faca o comisie rogatorie din care sa faca parte si seful Politiei de Frontiera, astfel sa stim exact cum a plecat.

Ce stiti pana in clipa asta despre fuga lui Priplata?

... Nu pot sa va spun, pentru ca nu doresc sa influentez... Eu am o opinie formata despre momentul cand a parasit tara. Si ea este legata de urmatoarea situatie: eu nu spun deocamdata, pana nu avem toate datele.

E posibil sa fi plecat inainte de emiterea mandatului de executare a pedepsei?

Exista posibilitatea sa fi plecat in perioada 2-15 iunie, intre momentul cand s-a luat hotararea definitiva si...

Baza de date a Politiei de Frontiera a fost accesata dupa 15 iunie pentru a fi verificat numele lui Priplata

(...)

Haideti sa ne amintim si de cazurile cand mari infractori au plecat rapid peste granita, banuindu-se ca au avut informatii chiar din Politie. Va aduc aminte cazul Severin Tcaciuc.

Nu neg astfel de situatii. Deci nu neg. Cum avem o astfel de pista, analizam o astfel de pista si in cazul Priplata.

Este posibil sa fi avut informatii din interior?

Este posibila inclusiv o astfel de situatie. Avem si o astfel de pista. Desi avem pus la punct un sistem bun in a verifica accesarea bazei de date a celor dati in consemn. Adica stim exact cine a intrat in baza de date, la ce ora si ce a cautat.

Investigati o astfel de pista?

Da.

Aveti deja date care sa va conduca spre o astfel de posibilitate?

Sunt.

Ca a primit informatii din Politie?

Sunt, ca a fost accesata baza de date. Nu trebuia sa primeasca informatii din Politie. Pentru ca, pana in 15, n-avea nevoie de ele. Dar dupa, da. Deci dupa ce a fost dat in consemn, normal ca da. Iar noi analizam dupa 15...

A, si dupa 15 a fost accesata baza de date?

Da. Mergem si pe pista pe care a spus-o el: am trecut in 20 de minute frontiera verde, am scapat si de romani, si de maghiari.

Interesant. Deci cineva din Politie, dupa data de 15, a intrat in dosarul Priplata...

In baza de date.

Nu se stie de ce a intrat?

A accesat baza de date si a verificat mai multe persoane, inclusiv pe Priplata.

Cine are acces la baza de date? Unu, doi, patru oameni?

La baza celor care sunt dati in consemn are acces fiecare politist de frontiera din tura de serviciu. E normal!

Si sunt multi cei care l-ar fi putut avertiza?

Noi ne indreptam doar spre o persoana.

Deci stiti deja...

Avem si o astfel de pista.