Saracii vor trebui sa munceasca mai mult, daca vor sa primeasca de la stat ajutorul social. De anul viitor, pentru o suma comparabila, acestia ar urma sa presteze un numar mai mare de ore de munca in folosul comunitatii. Guvernul a elaborat un proiect de modificare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, care ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor.

Astfel, tatal unei familii de cinci persoane (dintre care trei minori), ale carei venituri sunt doar alocatiile de crestere a copiilor, pentru a incasa ajutorul social permis de lege va trebui sa munceasca exact 118 ore, fata de cel mult 72 cat prevede actuala lege.

O alta noutate o reprezinta si faptul ca daca nu vor fi efectuate toate orele de munca, ajutorul nu va mai fi acordat in luna respectiva. In prezent, daca nu sunt prestate toate orele, ajutorul este acordat partial.

Cu o ciocolata se pot face bani frumosi

In plus, vor fi inasprite si conditiile de eligibilitate. Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) va fi obligata sa transmita trimestrial primariilor listele cu persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca. Persoanele care nu vor fi pe aceasta lista vor fi suspendate de la plata ajutorului social.

Si in prezent persoanele care beneficiaza de ajutor social au obligatia de a dovedi, din trei in trei luni, ca nu au refuzat un loc de munca oferit de AJOFM. „Acum, adeverintele sunt eliberate de functionarii AJOFM cu destula usurinta, pentru o cafea sau o ciocolata.

Functionarii primariilor insa nu verifica autenticitatea datelor”, a explicat Dumitru Calinoiu, directorul Directiei Generale Politici Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF). „Acum s-au stabilit sanctiuni intre 5 si 10 milioane de lei pentru functionarii prinsi ca nu-si fac treaba”, a declarat Calinoiu.

Acesta preconizeaza ca noua lege va duce la scaderea numarului de beneficiari ai ajutorului social, insa s-a ferit sa avanseze o estimare exacta.

Se pune frana si la adeverintele medicale

Dupa aparitia Legii 416/2001, primarii s-au trezit peste noapte cu armate de oameni carora au trebuit sa le asigure de munca. In tara, fiecare primar s-a descurcat cum a putut. Daca in unele localitati orele in folosul comunitatii erau prestate, in altele erau intocmite doar pontajele, in timp ce multe persoane scapau de aceste ore prin obtinerea unor adeverinte medicale.

Potrivit proiectului de lege, primarii vor trebui sa intocmeasca un plan de lucrari de interes local. Astfel, se va sti exact unde va fi nevoie de muncitori, de cati muncitori si pentru cat timp. „O alta problema semnalata de primari a fost faptul ca nu au cu ce sa-i puna pe oameni la munca si de aceea ii tin acasa”, a spus Calinoiu.

Si scutirea de la munca in baza unei adeverinte medicale va fi ingreunata. Daca in prezent este necesara doar o adeverinta eliberata de medicul de familie, de anul viitor adeverintele pentru incapacitate de munca vor fi eliberate de comisii judetene de expertiza.

In plus, daca un membru al familiei se imbolnaveste, munca va putea fi prestata de altcineva din familie.

Oltenia, cea mai saraca regiune

In luna mai a acestui an, erau inregistrati ca beneficiari de ajutoare sociale un numar de 394.399 de familii, din care doar 6.762 in municipiul Bucuresti. In total, 5,1a din populatia tarii a incasat aceste ajutoare. In primele cinci luni ale anului, platile efectuate au insumat 1.882 de miliarde de lei vechi, ajutorul mediu acordat fiind de 1.338.000 de lei.

Cele mai multe familii au provenit din Regiunea de Nord-Est (240.900), urmate de cele din Sud (203.602), Sud-Vest (164.329), Sud-Est (161.234), Centru (132.056), Nord-Vest (116.760) si Bucuresti (6.762). Totusi, regiunea Sud-Vest (Oltenia) are cel mai mare procentaj de familii asistate, raportat la numarul locuitorilor.

Initiatorii proiectului estimeaza ca numarul asistatilor social va scadea dupa introducerea legii.

Mai multi copii, mai multa munca

Daca in acest an, numarul maxim de ore de munca in folosul comunitatii este de 72 - acesta putand fi mai mic daca primarul dispune acest lucru - de anul viitor, numarul de ore va fluctua in functie de numarul copiilor si de venituri.

Astfel, reprezentantul unei familii cu un copil va trebui sa presteze 91 de ore in folosul comunitatii; reprezentantul uneia cu doi copii, 104 ore, al celei cu trei copii, 118 ore. Calculul de mai sus este valabil pentru familiile ale caror venituri suplimentare sunt constituite doar din alocatiile de crestere a copilului/copiilor.