In mai multe judete din tara, politistii si procurorii au deschis anchete, dosare penale sau au operat arestari in randul medicilor acuzati ca solicita bani in schimbul operatiilor ori printre directorii de spitale banuiti de licitatii frauduloase. Bilantul: peste 500 de infractiuni descoperite de politie in prima jumatate a anului.

Cel mai socant caz este la Maramures, unde un doctor a fost arestat pentru ca a conditionat o operatie de apendicita de primirea sumei de 1,5 milioane de lei. Familia nu a avut decat 200.000 de lei pe care i-a putut oferi drept „avans”.

Alt caz uimitor a fost depistat la Pitesti, unde conducerea Spitalului Judetean Arges este acuzata ca a deturnat peste 12 miliarde de lei, suma alocata hranei bolnavilor, in scopul cumpararii de aparatura medicala.

Peste 500 de infractiuni in domeniul sanatatii si al inspectiei sanitare au fost descoperite in primele sapte luni ale anului, de catre politistii de la serviciile de investigare a fraudelor.

In aceste cazuri sunt cercetate 349 de persoane. Mai multi functionari ai unor spitale si ai Caselor de asigurari de sanatate au fost arestati sau sunt cercetati penal sub acuzatia ca ar fi prejudiciat statul.

Controalele politiei si cele ale Fiscului au dus si la retinerea unor medici sau asistenti care conditionau efectuarea operatiilor de plata unor sume de bani.

Doctorul a vrut sa inghita banii

La numai cateva zile de la declansarea ofensivei, politistii baimareni l-au prins in flagrant pe medicul chirurg Octavian Fagadaru, acuzat ca a conditionat efectuarea unei operatii de apendicita de plata unei sume de bani. Totul a inceput cand la Camera de garda a Spitalului Judetean Maramures a fost adusa cu o ambulanta o adolescenta care acuza dureri in zona abdominala.

Tanara a fost diagnosticata in scurt timp cu apendicita.

Ea era insotita de mama sa, care spune ca a fost imediat informata de medicul Fagadaru despre „costul” operatiei: 1,5 milioane de lei. Femeia a imprumutat 200.000 de lei, bani pe care i-a dat medicului ca avans din spaga.

Denuntul si flagrantul

Intre timp insa, bunicul fetei a anuntat politia, care a organizat flagrantul. Politistii povestesc ca, atunci cand au dat buzna in cabinet, medicul a incercat sa inghita banii, apoi a vrut sa-i arunce in vasul toaletei. El a fost retinut sub acuzatia de primire de foloase necuvenite.

Odata cu Fagadaru a mai fost arestata pentru luare de mita si una dintre asistentele acestuia. Cercetarile ulterioare au scos la iveala faptul ca medicul cerea bani pentru orice interventie chirurgicala.

Colegiul medicilor

Pe de alta parte, doctorul Liviu Cocora, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, ne-a declarat ca aceste nereguli au fost semnalate si de Colegiu in mai multe randuri, dar ca acest fenomen nu poate fi generalizat.

„Avem date concrete publicate de noi intr-un raport al Centrului de politici de sanatate. Orice alte date difuzate de alte institutii pot fi selective. Noi nu putem sa facem nimic concret pentru ca nu suntem un organ de ancheta. Colegiul Medicilor poate sa intervina doar daca e sesizat despre neregulile din spitale.

Cred ca ar trebui sa se inceapa cercetarile de la directorii economici, de la cei care organizeaza concursuri si, in ultimul rand, sa se faca anchete in care sa fie implicati medicii care profeseaza. Exista cetateni care spun ca medicul cutare merita sa primesca un leu in plus pentru ca nu este platit corespunzator”, sustine doctorul Liviu Cocora. (Ramona Feraru)

Aparatura medicala si de bucatarie, din banii pentru mancarea bolnavilor

O ancheta demarata la Spitalul Judetean Arges a scos la iveala grave ilegalitati legate de modul in care fosta conducere a cheltuit banii publici. Politistii au stabilit ca, in perioada 1999-2001, s-au folosit peste 12 miliarde lei din banii destinati hranei bolnavilor in cu totul alte scopuri, cum ar fi achizitionarea de aparatura medicala si pentru bucatarie.

Marian Orjanu, seful Politiei Judetului Arges, a dat de inteles ca s-au constatat supraevaluari ale unor produse contractate de spitalul judetean. Politistii au dispus inceperea urmaririi penale sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice si deturnare de fonduri de catre fosta conducere a spitalului judetean.

Certificate pentru handicap, „la oferta”

Mai mult, anchetatorii spun ca au fost comise ilegalitati si la eliberarea certificatelor de incadrare in grad de handicapat, fara ca beneficiarii sa indeplineasca conditiile legale.

„Au mai fost constatate si fapte de coruptie comise de medici si alte persoane cu responsabilitati in realizarea actului medical ori din administratia unor unitati spitalicesti care, incalcandu-si atributiile de serviciu, au conditionat serviciile prestate de primirea unor sume de bani”, se precizeaza in raportul politistilor argeseni.

Aparate stomatologice fara licitatie

Intr-un caz similar, politistii vasluieni si-au declinat competenta in favoarea PNA privind anchetarea fostei conduceri a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vaslui, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, coruptie, inselaciune, fals intelectual si uz de fals.

Potrivit politistilor, in perioada 2001-2004, angajatii CJAS Vaslui au achizitionat fragmentat, pentru a nu se impune organizarea de licitatie, mobilier pentru reamenajarea spitalului si servicii medicale de stomatologie in valoare de 5 miliarde lei, de la o firma din Vaslui. Prejudiciul calculat a fost, in acest caz, de peste trei miliarde lei vechi.

Au plecat cu mobila acasa

La randul lor, politistii prahoveni au descoperit si ei ca directorul si contabilul Centrului de Plasament si Ingrijire de Zi Plopeni au cumparat, fara licitatie, in cursul anului 2004, mobila de la diferite firme, in valoare de 2,5 miliarde de lei. Cei doi chiar si-au insusit o parte din piesele de mobilier, instalandu-le in apartamentele personale, spun oamenii legii.

Sindicatele

Presedintele Camerei Federative a Medicilor, doctorul Dan Peretianu, a refuzat sa comenteze datele statistice difuzate de Inspectoratul General de Politie. Acesta a spus ca are cunostinta despre diverse nereguli din spitale, dar ca nu poate comenta aceste lucruri.

Ministerul Sanatatii

„E foarte bine”!

„Daca aceste dosare se finalizeaza cu condamnari, este foarte bine, pentru ca inseamna ca asanam sistemul. Sa speram ca ele sunt bine instrumentate, deoarece se intocmesc multe dosare, dar foarte putine se incheie prin hotarari definitive de condamnare”, este de parere consilierul personal al ministrului sanatatii, Florin Hozoc.

El considera ca in sistemul sanitar „va exista coruptie atata vreme cat nu vor exista reguli clare si va exista subfinantare”, motiv pentru care ministerul isi propune sa lucreze la modificarea legislatiei, dar nu se poate aprecia daca fenomenele de coruptie sunt mai des intalnite in sistemul sanitar decat in altele.