"Bine ati venit in insectar!" Astfel a fost intampinat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, de predecesorul sau, Marian Saniuta, in momentul preluarii MAI. Venit din exteriorul sistemului, ca majoritatea ministrilor de Interne din ultimii ani, Blaga nu banuia cata dreptate avusese Saniuta.

"Saracii politisti" sunt, in multe cazuri, marii spagari, lumea interlopa este deseori pe mana cu politia, iar fosti militieni ocupa functii-cheie, dand diverse indicatii pe care nici ei nu le respecta. Blaga a promis ca va schimba totul. "Gata cu smenurile, spaga si traficul de influenta", afirmase ministrul la un prim-bilant al MAI. Dar a schimbat numai blanurile, naravurile, ba.

De la inceputul acestui an, numirile la nivel de structuri si compartimente au curs "garla". La acea vreme, ministrul declarase ca nu va inlocui sefii de directii si servicii daca acestia dau rezultate. Se pare totusi ca nici unul nu a dat roade daca i-a inlocuit pe toti.

Pe de alta parte, Blaga a mai spus ca in locul vechilor sefi incompetenti vor fi numiti politisti tineri, pentru ca acestia nu sunt corupti. Din nou promisiuni desarte. Vechii sefi au ajuns sa fie pusi pe scaune si mai inalte.

Coruptia din sistem, dar si migratia ilegala, traficul cu droguri si cu carne vie ii fac pe europeni sa se mai gandeasca daca Romania va fi primita in Uniune sau daca va trebui sa mai astepte cativa ani. Toate visele ministrului se pare ca au ramas inca in faza de proiecte. Legi date fara a consulta societatea civila, zeci de amendamente ramase inca pe hartie, masuri luate in graba, fara noima.

Toate acestea il fac pe cetateanul de rand sa puna la indoiala mult-trambitatul slogan afisat cu ostentatie pe masinile de politie: "Siguranta si Incredere".

Fiecare sef proaspat uns a aplicat cu rigurozitate ordinele ministrului de improspatare a structurilor, dar, probabil, nu a inteles prea bine ce are de facut. In loc de improspatare, s-a aplicat vechiul principiu al rotirii cadrelor.

Actualul sef al Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, dupa cateva ture prin diverse functii, de la Capitala la Crima Organizata, a ajuns la carma Inspectoratului General. El o fi crezut ca, facand, la randul sau, sute de noi schimbari, va ajunge sa elimine "disfunctionalitatile existente".

Iata ca politistii din subordinea sa se dovedesc mai rai ca militienii: lovesc, bat si injura.

Zeci de politisti sunt implicati in traficul cu minore in schimbul unor partide de sex, in traficul cu droguri si autoturisme de lux furate. Mai nou, politistii lui Fatuloiu au ajuns sa dea picioare in gura unui om nevinovat, in plina strada, sub ochii cetatenilor ingroziti.

Scuzele ministrului Blaga, adresate altei persoane, sunt inca o dovada a "profesionalismului" noilor politisti, care nu au fost in stare sa-i ofere ministrului informatii corecte privind identitatea victimei.

Cum era firesc, a urmat schimbarea sefului Politiei Constanta si trecerea in rezerva a politistilor mardeiasi. A cata oara? Demiteri in lant au loc aproape zilnic la Politia de Frontiera.

Cu toate acestea, in ultima perioada, din ce in ce mai multi urmariti general si mari infractori trec pe sub nasul autoritatilor fara a fi deranjati. In schimb, muncitorilor romani din strainatate, care aduc cel mai mare aport valutar la BNR, li se retine pasaportul ca ultimilor infractori.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca angajatii IGPF prefera ca, in locul aplicarii legii, sa se "manjeasca" pentru un pachet de tigari sau, daca au "sange in vene", pentru un autoturism luxos.

Dupa noua luni de reforma, nu s-au nascut solutii pentru cozile la ghiseele serviciilor de pasapoarte, inmatriculari sau eliberari de permise auto, iar politistii continua sa alerge dupa spagi prin trafic.

Ce s-a facut, pana azi, in insectar, adica rotirea cadrelor, inseamna sa scoti acul dintr-o insecta si sa-l bagi in alta. De multe ori, lacustele batrane ajung din nou pe functii de conducere, urmand un ciclu natural de patru ani. Furnicile din subordine inteleg doar ca trebuie sa care sacosele altcuiva. In rest, nu se schimba mai nimic.

Daca stapanul insectarului nu va realiza cat mai curand acest lucru, va avea cu siguranta aceeasi soarta ca si Gavril Dejeu, care ajunsese sa-si scuze subordonatii care terciuisera cu Vento-ul din dotare cateva femei de pe marginea drumului.

In momentul de fata, multi generali care se aflau la conducere in acea vreme au revenit pe baricade, gratie principiului rotirii insectelor.

Speram sa nu-l auzim si pe Vasile Blaga explicandu-ne ca altoirea anchetatilor e o "culpa normala" in Politia Romana.