Relatiile cu Rusia se anuntase ca fiind tema dominanta a convorbirilor de la Ialta dintre presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si omologii sai din Polonia, Georgia si Lituania, Aleksander Kwasniewski, Mihail Saakasvili si Valdas Adamkus.

Moscova continua sa aiba o influenta puternica asupra evolutiilor politice, economice si militare din fostele state sovietice, iar dupa revolutiile din Ucraina si Georgia, din 2004 si, respectiv, 2003, care au adus la putere guverne prooccidentale, cele doua state foste membre ale URSS se afla inca in cautarea unui mod de a iesi din umbra Rusiei.

Saptamana trecuta, Iuscenko si Saakasvili au facut apel la formarea unei aliante care sa uneasca democratiile din regiunile Balticii, Marii Negre si Marii Caspice, gest de natura sa produca iritare la Kremlin. Numele acestui grup - Comunitatea optiunii democratice - aduce aminte de Comunitatea Statelor Independente (CSI), alianta a 12 tari ex-sovietice din care fac parte si Georgia, si Ucraina.

In fapt, scrie presa rusa, intalnirea din Crimeea poate fi considerata o reinviere a summitului statelor din zona Marii Baltice si a Marii Negre din anii '90.

Atunci, liderii Frontului Popular din Belarus au emis ideea unei uniuni intre Ucraina, Belarus si statele baltice pentru a forma un cordon de securitate intre Europa de Est si Rusia pentru a trasa rutele de transport al hidrocarburilor pe aceasta zona, pentru a pune capat dependentei energetice a acestor state de Rusia.

Atunci, presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a ales o alta orientare, spre Rusia. Acum, scrie presa rusa, locul Belarusului a fost luat de Polonia, iar celelalte state care acum au o conducere prooccidentala au revenit la acest proiect.

Ministrul de externe ucrainean, Boris Tarasiuk, a subliniat ca noua alianta nu constituie o "alternativa la CSI" si nu are o structura oficiala, fiind in esenta doar un concept.

Reuniunea de la Ialta a prilejuit si o intrevedere bilaterala intre liderul ucrainean si omologul sau polonez, pe parcursul careia a fost abordata situatia din Belarus, unde exista neintelegeri legate de statutul etnicilor polonezi.

Premierul polonez Marek Belka a evocat crearea unui grup de lucru cu Ucraina, Lituania si Letonia pentru a-si coordona politica fata de Minsk, si le-a propus liderilor politici polonezi lansarea unui post de radio in Belarus care sa sustina grupurile prodemocratice din aceasta tara.