Societatile comerciale dintr-un complex comercial din Capitala unde asociatii sunt cetateni chinezi au fost luate la puricat de politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, impreuna cu cei din Serviciile de Interventie Rapida si de Ordine Publica.

Oamenii legii aveau date si indicii conform carora acestia comercializau marfuri importate din China folosind documente de evidenta contabila false sau care apartineau unor firme ce nu aveau ca obiect de activitate derularea de tranzactii comerciale.

Astfel, au fost controlati 18 agenti economici, fiind constatate 11 infractiuni, pentru care s-au aplicat amenzi de 20.000.000 de lei.

De asemenea, s-au confiscat bunuri in valoare de peste 5 milioane de lei. Spre exemplu, unul dintre asociati - Junli X - nu a putut prezenta documente justificative pentru incaltamintea vanduta timp de doua zile - in valoare de 31 milioane de lei. De asemenea, el nu avea acte doveditoare nici pentru 13.500 de dolari.

Asa stand lucrurile, banii au fost confiscati, iar Junli X s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscala. Un alt comerciant chinez care vindea textile fara a elibera facturi si chitante fiscale - Xiancai Y - va trebui sa dea socoteala pentru aceeasi infractiune ca si confratele sau. El a fost prins ca a vandut fara documente produse in valoare de 190.000.000 de lei.

La un alt stand, administratorul societatii Miankao C. nu a putut prezenta documente de provenienta pentru 1.771 de perechi de blugi, 2.610 perechi de pantofi de sport si 285 de scurte de blugi.

El a mai fost depistat si in timp ce comercializa diverse marfuri folosind facturi fiscale ale unei societati comerciale care nu figura in baza de date a Oficiului Registrului Comertului si Ministerului Finantelor, facand parte din categoria firmelor-"fantoma".

Din verificari a mai rezultat ca Miankao a vandut, in perioada 30 iulie - 18 august - marfuri in valoare de 300 milioane de lei.

Politistii au confiscat de la acest administrator 20 milioane de lei, el fiind cercetat pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals.