Reporterii "Averea" au intrat in posesia unor documente zdrobitoare, care confirma lantul de coruptie judiciara construit in scopul de a-l salva din ghearele Justitiei pe inculpatul-afacerist Stefan Riza, care este - sau mai bine-zis trebuia sa fie - judecat pentru o evaziune fiscala calculata de experti la uimitoarea cifra de 8.000.000 de dolari, in dosarul LIBERTY.

Luna trecuta, in baza verificarilor realizate de catre procurorii inspectori (n.r.

inspectia a fost de curand desfiintata dupa intrarea in vigoare a Legii "Macovei"), conducerea Parchetului Inaltei Curti a dispus declansarea cercetarilor penale, sub aspectul favorizarii infractorului, fata de magistratii procurori si celelalte persoane (politisti, avocati, experti) implicate in tergiversarea si musamalizarea acestui dosar.

Amintim ca in legatura cu dosarul lui Stefan Riza sunt legate nume grele ale unor magistrati, politisti si avocati, fiind vehiculat faptul ca pentru musamalizarea acestui caz s-au pus la "bataie" nu mai putin de 500.000 de dolari.

Stefan Riza a fost arestat de doua ori, in 1999 si 2000 si, de fiecare data, a fost eliberat cu concursul interesat al unor judecatori ai Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti, care au incalcat legea pentru a dispune punerea acestuia in libertate.

Este si motivul pentru care fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, a cerut la vremea respectiva indepartarea din Magistratura a unor judecatori de la TMB, pentru ca in final, doar judecatoarea Iosefina Parvu, de la Sectia a II-a penala a TB sa fie sanctionata disciplinar cu maxima blandete (reducerea salariului cu 15% pe 3 luni)

Stefan Riza a avut un numar record de avocati - 22

In materialul care sta la baza inceperii urmaririi penale impotriva celor patru procurori din Parchetul Inaltei Curti sunt pomenite nume sonore. Primul este cel al lui Gheorghe Muscalu fost sef, pana mai zilele trecute, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Urmeaza numele procurorului Viorica Stoica, de la Serviciul de Anchete Speciale din Parchetul Inaltei Curti, al procurorului Francisc Hirsman si al procuroarei Giorgiana Hosu, de la DIICOT.

In speta mai este vizata, cu o implicare mai "modesta" si procuroarea Claudia Bobe.

Actele de cercetare penala evidentiaza si alte nume grele ale Parchetului suprem, precum cel al col. magistrat, Gheorghe Cornescu, al unor politisti "amici" cu inculpatul si al unor experti.

Toti cei sus-mentionati sunt implicati in acest "Triunghi al Bermudelor" in care s-a "volatilizat" dosarul lui Riza si prejudiciul adus statului de acest afacerist de "catifea".

Stefan Riza a fost inculpat pentru o evaziune fiscala de 8.000.000 de dolari in celebrul dosar LIBERTY, dupa ce procurorul Lucian Papici a reusit in 2000, in pofida tuturor presiunilor, influentelor politice si a conflictelor pe care le-a avut cu avocatii lui Riza, sa-l aresteze pe acesta si sa-l trimita in fata instantei, printr-un rechizitoriu blindat de probe.

La nivelul judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti si al Curtii de Apel Bucuresti s-a gasit o "portita salvatoare" cel putin pentru o perioada scurta de timp.

Astfel, in urma unei cereri facute la Tribunalul Bucuresti de Stefan Riza, care a solicitat restituirea rechizitoriului la Parchetul General, pentru refacerea urmaririi penale, instanta obedienta s-a conformat.

Recursul declarat de Parchet impotriva acestei masuri a fost solutionat de Curtea de Apel Bucuresti care a admis recursul Parchetului si a dispus in noiembrie 2001 trimiterea cauzei la Parchetul General pentru a se proceda "la prezentarea, din nou, a materialului de urmarire penala si intocmirea actului de sesizare a instantei".

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost doar o solutie de tip "capro-varzista", menita sa mai amane un pic judecata.

In mod legal, procurorii de la Generala nu aveau altceva de facut decat sa-i prezinte din nou materialul de urmarire penala inculpatului Stefan Riza, si apoi sa trimita rechizitoriul inapoi la Tribunalul Bucuresti pentru judecata, dupa cum a dispus prin decizie definitiva Curtea de Apel Bucuresti.

Din 2001 si pana in prezent, insa, in pofida autoritatii de lucru judecat, procurorii supremi care au primit cazul, corupti sau obedienti unor interese, l-au musamalizat si nu au mai trimis dosarul la instanta, in pofida prejudiciului adus statului, de 8.000.000 de dolari.

Ce au facut cei patru procurori, cum anume au procedat pentru a musamaliza dosarul lui Stefan Riza, veti afla, luni, pe larg, in "Averea". Cert este ca dosarul a fost adus aproape de termenul de prescriere si, daca nu s-ar fi intervenit in timp util, probabil ca s-ar fi reusit acest lucru.

Manevrele acestor procurori, pe langa sentimentul de revolta pe care il transmit, releva o stare de lucru impamantenita la Parchetul General de multi ani, care explica de ce marile dosare sunt tergiversate pana la prescriere, pentru ca infractorii de calibru sa fie redati societatii "curati si uscati".

Pana veti afla in numarul de luni al ziarului nostru amanuntele acestei scandaloase jonglerii judiciare, adaugam doar faptul ca una din "pietrele de moara" care l-au tras jos de pe scaunul de sef al DIICOT pe magistratul Muscalu a fost si acest caz, iar in legatura cu procurorul Viorica Stoica, refuzul procurorului general al Romaniei de a accepta numirea ei ca prim-procuror la Parchetul din

Bacau, unde aceasta dorea sa ajunga cu orice pret, este - dupa cum se va vedea - justificat.

Dezvaluirile noastre de luni vor provoca, fara doar si poate, un cutremur de proportii in Parchetul Inaltei Curti, intrucat este pentru prima data in Justitia ante-decembrista, dar si post-decembrista cand o echipa de procurori supremi este chemata sa raspunda pentru favorizarea infractorului.