Chiar seamana guvernarea D.A.-UDMR-PC cu atat de blamatul regim CDR, asa cum ne strecoara unii cu picatura in ureche? Da, din unghiul intrecerii nationale la galceava. Totusi, taraboiul dintre Basescu si Tariceanu pare sa aiba mai mult staif. Traian nu-i Emil, Calin vorbeste mai iute decat Victoras, premierul nu-l imita nici pe Radu „ghiulangiul”, iarna nu-i ca vara.

Nici vaporeanul nu mai e atat de spurcat la gura ca altadata. Atunci cand mai trage cate o torpila spre Palatul Victoria, Basescu are grija s-o ambaleze in fundita rosie si s-o parfumeze nitel.

Cu toate astea, galceava lor parfumata ne teleporteaza inevitabil in lumea scandalurilor televizate dintre Radu Vasile si Emil Constantinescu. Din aceasta perspectiva, a guvernarii hipertensive, coalitia actuala aduce vrand-nevrand cu fosta CDR.

Dar nu mai mult. Pentru ca, daca dam la o parte harjoana dintre palate, practica guvernarii actuale nu sufera de pe urma tabietului lui Traian Basescu de a-si incepe ziua cu o cafea cu adrenalina.

De bine, de rau, justitia se curata incet, dar sigur, Botos devine primul procurorul general care nu simte jugul de partid, politia s-a lepadat de grosul sefilor aflati in solda interlopilor, Fiscul nu mai iarta datornicii pe criterii de firul scurt, presa ticalosita nu mai inghite subventii de la buget.

Iata de ce comparatia dintre guvernarea nervoasa actuala si cea de pe vremea venerabililor Jeni si Ion Diaconescu suna ieftin.

Cata vreme puterea da productie buna de lege si bani la hectar, ciorovaielile politice intra doar in contul lui Caragiale.

Buba e daca tensiunea de la varf se transmite spre baza, la politisti de rand, procurori, judecatori, functionari, primari. Deocamdata, nu e cazul. Dar daca viata publica va fi acompaniata mereu cu certuri la nivel inalt, atunci functionarii statului nu vor mai crede in lupta de eliberare nationala de sub domnia spagii.

Vor asista resemnati la spectacolul actorilor politici certati cu calmul, dupa care vor medita in barba: cand astia se macelaresc intre ei, doar fraierii se mai iau in serios.

Istoria scandalurilor postrevolutionare ne confirma ca vremurile tulburi si tensionate au fost cele mai prielnice momente pentru franarea reformelor si mulgerea bugetului public.

Iata de ce Basescu si Tariceanu trebuie sa se hotarasca: isi iau in continuare drogul de scandal zilnic, ba pe la Maracineni, ba la plaja sau in fata icoanei facatoare de minuni? Sau se intalnesc la una mica, La Trei Cocosi, dau cartile grupurilor de interese pe fata si stabilesc care incotro o ia. Continua impreuna, vorba sloganului electoral al PSD, sau merg la anticipate separat.

Lalaiala nu-i ajuta la nimic. Poate fi cel mult dinamita care sa grabeasca implozia de tip CDR.