Cu trei zile inainte de intalnirea lui Traian Basescu cu Clubul Roman de Presa, pe tema ziaristului care l-a amenintat pe seful statului, cotidianul „Gardianul”, manageriat de Sorin Rosca Stanescu, il ataca violent pe presedinte.

In numarul de vineri, directorul cotidianului amintit, Gabriel Stanescu, semneaza un articol in care relateaza o serie de afirmatii scandaloase pe care Basescu le-ar fi facut in cadru privat, intr-o noapte din luna mai, in prezenta directorului unui cotidian central, a unui realizator de emisiuni TV si a redactorului-sef adjunct al unui saptamanal.

La intalnirea care a inceput in biroul lui Basescu de la Cotroceni si s-ar fi terminat la 3.00 noaptea la restaurantul Golden Blitz, ar mai fi participat, potrivit lui Stanescu, si doua doamne, consilieri prezidentiali.

In articolul semnat de Gabriel Stanescu este consemnata cu litere rosii o „declaratie” pe care Basescu ar fi facut-o in prezenta celor cinci.

„Intrebat de ce tine atat de mult la „Axa Washington-Londra-Bucuresti” si nu este adeptul unor relatii la fel de apropiate cu partenerii traditionali, Franta si Germania, Traian Basescu a afirmat razand: „Decat sa sug... la mai multi licurici mai mici, mai bine sug... la un licurici mai mare”!”.

„E o magarie”

Surse care au participat la intalnirea privata a presedintelui ne-au declarat ca persoanele care au discutat cu acesta in birou si apoi la Golden Blitz sunt Gabriel Stanescu, Liviu Mihaiu, Robert Turcescu, Adriana Safotiu si Elena Udrea.

De altfel, aceasta nu este prima iesire a lui Basescu la restaurantul mentionat. Joi seara, el a fost vazut intrand acolo insotit de Elena Udrea.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, ne-a confirmat oficial ca a fost la acea masa, dar a negat faptul ca presedintele Traian Basescu ar fi folosit asemenea expresii vulgare. Si sefa Cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, ne-a confirmat faptul ca s-a aflat la restaurant in seara de 26 mai.

Robert Turcescu a refuzat sa confirme daca a participat sau nu la intalnire, la fel ca si Liviu Mihaiu. Ambii au spus insa ca articolul lui Stanescu incalca in mod grosolan deontologia jurnalistica.

„Eu n-as fi publicat niciodata asemenea detalii dintr-o intalnire off the record. Iar domnul Stanescu este profesor de deontologie jurnalistica”, a spus Turcescu.

„N-as fi scris nicicand asa ceva. Este o magarie. Pe mine nu ma intereseaza cu cine sta Gabriel Stanescu la masa si ce vorbeste”, a fost comentariul lui Mihaiu. Desi am incercat sa-l contactam in repetate randuri, directorul cotidianului „Gardianul” nu a fost de gasit.

Sesizare. Articolul din „Gardianul” va fi discutat in CRP

Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, ne-a declarat ca, in sedinta de luni, care va avea loc in prezenta lui Traian Basescu, se va discuta si despre articolul de vineri publicat de cotidianul „Gardianul”.

„Daca nu va ridica domnul presedinte aceasta problema, cum ar fi normal, voi face eu acest lucru. Daca discutia a fost off the record, adica neoficiala, divulgarea acelor informatii intr-un articol este o incalcare a deontologiei”, a spus Popescu.

El a mentionat insa ca si dezvaluirile din urma cu trei saptamani ale lui Basescu despre discutia premierului Tariceanu cu un patron de ziar, un director de multinationala si un afacerist „sunt la fel de grave, daca nu si mai grave”.

„Oricum, eu n-as fi scris niciodata un articol cum este cel din „Gardianul””, a mai afirmat presedintele CRP.

Cronologie - Totul a inceput de la declaratiile lui Basescu

8 august 2005, Traian Basescu:

„Un ziarist care avea acces la mine, de multa vreme, dar care si-a permis in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci, s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte - in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...”.

10 august 2005, Sorin Rosca Stanescu - „ZIUA”:

„Astept in continuare din partea sefului statului - caci prietenia cu omul Traian Basescu este suspendata, de ambele parti, cinci sau zece ani - sa faca ceea ce a promis la singura intalnire pe care a binevoit sa o aiba cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa. (...) Cu alte cuvinte, il rog sa iasa din nou la rampa si sa spuna daca despre mine este vorba sau despre altcineva”.

11 august 2005, Traian Basescu:

„Il rog pe ziaristul care m-a amenintat, daca are responsabilitatea celor ce le-a discutat cu mine, s-o spuna. Nu am considerat amenintarea „o sa te scriu” ca o amenintare la adresa sigurantei nationale”.

19 august 2005, Sorin Rosca Stanescu:

„Il anunt pe aceasta cale pe presedintele Traian Basescu (...) ca va esua si in tentativa pe care o pune la cale impotriva mea, legata de presupuse amenintari si acte de santaj de care m-as face vinovat in raport cu sacrosanctul presedinte. Mai devreme sau mai tarziu, efectul va fi de bumerang”.