Prietenia dintre George Copos si Mircea Lucescu imbraca haine dintre cele mai diverse, dar, in actuala conjunctura, ea reprezinta, de fapt, un santaj reciproc. Perioada petrecuta de actualul antrenor al lui Sahtior in Giulesti nu a fost lipsita de peripetii.

Astfel, se stie ca, la un moment dat, stilul experimentatului antrenor a fost pus la indoiala, Copos declarand cu substrat ca "Mircea Lucescu este prea mare pentru Rapid".

Declaratia presedintelui Rapidului venea, stranie coincidenta, in momentul in care "Il Luce" inaintase spre aprobare o lista cu achizitii pentru returul sezonului 1999-2000, lista care cuprindea, printre altele, si numele lui Razvan Lucescu, fiul sau!

Patronul Rapidului a considerat, ca mai intotdeauna, ca aceste transferuri costa prea mult si a sugerat ca lui Lucescu i-ar sta mai bine peste hotare, unde sa culeaga performanta, desi reputatul antrenor castigase in anul anterior titlul de campioana cu Rapid!

«Il Luce» i-a dat peste nas

Ceea ce nu stia Copos era ca Lucescu avea in maneca asul numit "Internazionale Milano", iar pe 1 decembrie 1999, antrenorul lua drumul Italiei. In planul afacerilor, tehnicianul avea in tara o fabrica de incaltaminte la Iasi, dar profitul acesteia nu era nici pe departe cel scontat, astfel ca, in scurt timp, datoriile nu au intarziat sa apara.

Lipsa contractelor ferme cu strainatatea, avand in vedere ca fabrica lucra in principal pentru export, a contribuit la formarea unor stocuri masive, ce duceau mai mult ca sigur spre intreruperea activitatii.

George Copos, ale carui "reusite" financiare formasera deja imperiul Ana Group, i-a propus lui Lucescu, in primavara lui 2000, cand acesta se intorsese in tara dupa "dezastrul" milanez, ca il ajuta sa vanda firma cu tot cu datorii, daca acesta va investi suma obtinuta in concern.

Tranzactia s-a realizat, iar Lucescu a fost chemat de doua ori sa dea cu subsemnatul: o data, cand a vandut fabrica, iar a doua oara, cand a cumparat pachetul de 10% din actiunile la Ana Electronic. De mentionat ca, a doua oara, Lucescu a venit tocmai de la Istanbul, deoarece intre timp semnase cu Galatasaray.

«Fac orice pentru fiul meu!»

Perioada 2000-2002 se traduce printr-o "prietenie" la catarama intre George Copos si Mircea Lucescu. Patronul Rapidului l-a convins pe reputatul tehnician sa investeasca si in "actiunile" hoteliere de la Poiana Brasov, Crowne Plaza si "Europa" de pe Litoral.

Mai mult, conform unor surse din Pitesti, Lucescu ar fi investit si in renumita Intreprindere de Motoare Electrice din localitate, cea mai profitabila afacere a lui Copos. Pana la urma, George Copos l-a convins pe Lucescu sa investeasca in toate firmele apartinand holdingului Ana, astfel ca "Il Luce" detinea acum un an 2% din aceasta afacere.

Conform revistei Capital, procentul detinut de actualul antrenor al lui Sahtior ii aduce acestuia un profit de 1,5 milioane de dolari anual! Cum investitiile trebuiau rasplatite intr-un fel, Razvan Lucescu, care tocmai isi anuntase retragerea din fotbal dupa un sezon la FCM Bacau, s-a vazut promovat vicepresedinte in Giulesti!

Pana la urma, s-a vazut, legatura de afaceri l-a propulsat pe Razvan antrenor principal.

O data cu "aventurile" lui Copos privind demiterea lui Razvan, orgoliul lui Lucescu Senior s-a trezit. Cum adica, a investit la Copos si acum este lovit fiul sau?

Ca atare, antrenorul de la Sahtior i-a batut obrazul, iar Copos a facut stanga-mprejur. Umbla zvonul ca Lucescu Senior ar fi promis ca va plati el jucatorii in cazul in care acestia nu-si vor indeplini obiectivele.

Poate si de aceea jucatorii l-au dorit pe Razvan in continuare pentru a fi "acoperiti" la capitolul bani. De asemenea, lui Copos s-ar parea ca nu-i mai cad bine la stomac actiunile detinute de Lucescu, deoarece o data cu preluarea Hotelului Athenee Palace Hilton, acestea ar fi atins o cota de piata foarte mare, iar profitul va creste proportional.

Deocamdata, Lucescu nu are de gand sa strice relatia, vorba lui, "fac orice pentru fiul meu!". Dar, daca vicepremierul se va hotari sa-l demita, din nou, pe Razvan, mai mult ca sigur va izbucni "razboiul afacerilor". Nici lui Copos nu-i convine ca Lucescu sa vanda actiunile altcuiva si nici lui Lucescu nu-i va sta bine sa-si vada fiul suferind.

Asa ca, deocamdata, santajul reciproc functioneaza perfect in aceasta "prietenie deosebita".