Ingredientele care pot provoca reactii alergice trebuie trecute pe ambalajele alimentelor, deoarece numarul alergiilor de acest tip a crescut ingrijorator.

Specialistii au intocmit o lista a ingredientelor care, utilizate in compozitia diverselor produse alimentare, pot determina reactii adverse ale organismului. Mentionarea lor pe etichete a devenit obligatorie.

Glutenul, pe primul loc

Lista amintita cuprinde cereale care contin gluten (grau, secara, orz) si produse pe baza de cereale; crustacee si produse pe baza de crustacee; oua si produse pe baza de oua; peste si produse pe baza de peste; arahide si produse pe baza de arahide; soia si produse pe baza de soia; lapte si produse lactate.

Diverse tipuri de nuci

Alergii grave pot provoca si fructele in coaja. Pe lista cu risc de alergii sunt trecute migdale, alune, nuci, nuci de cajou, nuci pecan, nuci de Brazilia, fistic, nuci de Macadamia, nuci de Queensland.

Lista continua cu telina si produse pe baza de telina; mustar si produse pe baza de seminte de mustar; seminte de susan si produse pe baza de seminte de susan; dioxid de sulf in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/l.