Politia romana a comunicat lista celor mai periculosi infractori dati in urmarire generala si internationala, pentru delicte comise in Romania. Alaturi, publicam si lista cu primii 10 infractori urmariti de FBI, model care i-a inspirat si pe politistii nostri.

Diferenta e de informatie si de anvergura. In plus, datorita deosebirilor de potential economic si al performantelor globale, ai nostri par niste gainari, iar ai lor, eroi de thriller.

1. Frantisek Priplata.

2. CLAMPARU IOAN - urmarit general si international pentru initierea si constituirea unui grup infractional organizat, avand drept scop comiterea de infractiuni grave si proxenetism.

3. BERARU SORIN - urmarit general si international, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, dare si luare de mita, sustragandu-se cercetarilor si in alte dosare.

4. BUCURENCIU MIHAI (dosarul Portbagajul) -urmarit general, condamnat la 10 ani inchisoare pentru lipsire de libertate in mod ilegal.

5. POPA PAUL - (din anturajul lui Passaris ) -urmarit general, condamnat la 12 ani inchisoare pentru tentativa de omor.

6. POPA NICOLAE (cazul FNI) - urmarit general si international, are mandat de arestare preventiva pentru delapidare si abuz in serviciu.

7. SELARU IOAN PETRU - urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 20 ani inchisoare pentru omor.

8. OGRINCI AUREL - urmarit general si international, condamnat la 15 ani inchisoare pentru omor prin impuscare a unui cetatean italian.

9. CIOCHIA ILIE - urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 12,6 ani pentru tentativa de omor.

10. BOLFA IOAN -urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 8 ani inchisoare pentru tentativa de omor.

11. RADUCAN VALENTIN (dosarul Portbagajul) - urmarit general si international, se sustrage executarii unui mandat de arestare preventiva.

12. CHITA ION - urmarit general, se sustrage executarii unei pedepse de 18 ani inchisoare pentru omor.

13. BERCEANU MARIUS - urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 8 ani inchisoare pentru tentativa de omor.

14. CALIN PAUL - urmarit general si international, sustragandu-se arestarii preventive pentru comiterea de omor.

15. VITAN MIRCIA, zis Tarzanu - urmarit general si international, sustragandu-se executarii unei pedepse de 19 ani inchisoare pentru omor. In 1999, a beneficiat de intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de 3 luni, neprezentandu-se pentru reincarcerare.

16. BOICEA LUCIAN - urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 8 ani inchisoare pentru tentativa de omor.

17. CIONCA SEBASTIAN-DECEBAL - urmarit general si international, se sustrage unei pedepse de 15 ani inchisoare pentru omor.

18. SONEA MIHAI -urmarit general si international, condamnat la 10 ani inchisoare pentru tentativa de omor.

19. PIRLEA ILIE - urmarit general si international, se sustrage arestarii preventive pentru omor deosebit de grav.

20. POPA VALERIU DOREL - urmarit general si international, impotriva lui au fost emise mai multe mandate de executare a pedepsei, printre care unul de 25 ani inchisoare pentru trafic de droguri si unul de 4 ani pentru viol.

21. VASILE ARANDAS -urmarit general si international, se sustrage executarii unei pedepse de 18 ani inchisoare pentru omor. A beneficiat de intreruperea pedepsei si nu s-a mai prezentat pentru reincarcerare.

CEI MAI CAUTATI DE FBI

1 . Jorge Alberto Lopez - Orozco, alias Raul Solario, Raul Solorio, Alberto Orozco-Lopez sau Pepe. A impuscat mortal trei persoane, o mama cu doi fii, unul de 4 si celalalt de 2 ani, in 2002, in statul Idaho. Cadavrele lor s-au gasit intr-o masina calcinata. Aveau, fiecare, cate un glont in cap si piept.

2. Usama bin Laden, alias Printul, Emirul, Hajj sau Directorul. Este cautat in legatura cu atentatele cu bomba, din 1998, asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, in care au murit peste 200 de persoane.

3. Diego Leon Montoya Sanchez, alias Don Diego, El Segnor de la Guerra sau El Ciclista. De origine columbiana, este unul dintre principalii lideri ai cartelurilor drogurilor din nordul Columbiei. Acuzat ca a distribuit tone de cocaina in Statele Unite. E protejat de rebelii columbieni si de o organizatie paramilitara, AUC.

4. James J.Bulger, alias Thomas Baxter, Mark Shapeton, Tom Marshall sau Whitey este american. Cautat pentru implicare in numeroase crime comise in perioada anilor '70-'80, cand conducea o retea ce se ocupa cu extorcari de bani, trafic cu droguri si alte activitati ilegale in Boston si Massachusetts.

5. Robert William Fisher este american. Si-a ucis sotia si cei doi copii, apoi a dat foc cadavrelor in casa lor din Scottsdale, in Arizona, in aprilie 2001.

6. Genero Espinosa Dorantes. Mexican, banuit ca participat la torturarea, uciderea si arderea fiului sau vitreg, in varsta de 4 ani, din Tennessee, in februarie 2003.

7. Victor Manuel Gerena, alias Victor Ortiz sau Victor Gerena Ortiz. Nascut in SUA din imigranti portoricani, urmarit pentru un jaf armat (aproximativ 7 milioane de dolari furati), de la o companie de securitate din Connecticut, in 1983. A luat ostatici doi paznici, i-a legat cu catuse si le-a injectat o substanta necunoscuta, ca sa ii ameteasca.

8. Glen Steward Godwin, alias Michael sau Miguel Carrera, Michael Carmen sau Glen Godwin. Este american din Miami si vorbeste fluent spaniola. In 1987, a evadat din inchisoarea californiana Folsom, unde ispasea o pedeapsa pentru omor. A fugit in Mexic, unde a fost arestat pentru trafic cu droguri si trimis intr-o inchisoare din Guadalajara. Si-a ucis un coleg de celula.

A reusit sa evadeze din nou.

9. Richard Steve Goldberg este un inginer american, care in perioada ianuarie-mai 2001 a facut sex cu minore sub zece ani, pe care le lua de pe plajele californiene. A filmat si fotografiat majoritatea actelor sexuale, imaginile fiind gasite de politie stocate in computerul sau.

10. Donald Eugene Webb, american din Oklahoma. Specialist in spargeri si jafuri din magazinele de bijuterii, cautat pentru crima. A ucis un sef de politie din Pennsylvania, cu doua gloante trase de la mica distanta, dupa ce inainte il lovise la cap si in fata cu un obiect greu.