16 morti, peste 200 de case distruse in 517 localitati din 31 de judete si aproape 1.500 de persoane evacuate, acesta este ultimul bilant al inundatiilor care au afectat trei sferturi din teritoriul Romaniei. 25 de localitati sunt in continuare fara curent electric si aproape 35 de mii de hectare de terenuri agricole sunt inundate.

Autoritatile se asteapta insa ca apele sa scada in urmatoarele zile.

Bilantul inundatiilor se agraveaza in permanenta: dupa ce doua persoane au murit ieri inecate, numarul deceselor provocate de apele revarsate a ajuns la 16.

In Moldova, debitele raurilor Siret si Suceava au atins cote ingrijoratoare. Debitele au depasit de 15-40 de ori mediile lunare. Siretul a avut un debit de 1180 de mc/sec, si se asterapta sa creasca la 1700.

Autoritatile au dispus evacuarea a peste 1400 de oameni. Peste 2200 de case au fost distruse sau avariate de viituri si mai mult de 11.000 de gospodarii au fost inundate. 9 kilometri de drumuri nationale si 265 de kilometri de drumuri judetene sunt total sau partial impracticabile.

In total, peste 9000 de oameni lucreaza la refacerea infrastructurii distruse sau afectate de ape.

"Vom disloca utilajele din judetele neafectate, am chemat instalatii de pompare, si ii ajutam pe oameni sa scata apa din gospodarii, din case. De asemnea am mentinut ordinul ca in toate cazarmile, in toata tara, sa fie in permanenta 50% din efective", a declarat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

La aceasta ora, 25 de localitati din judetele Botosani, Constanta, Iasi, Neamt, Suceava si Teleorman sunt in continuare lipsite de curent electric. Circulatia feroviara pe ruta Sibiu - Ramnicu-Valcea va fi deblocata in cursul zilei de astazi, dupa mai bine de 36 de ore de intrerupere.

De altfel, autoritatile sunt de parere ca apele nu vor mai pune probleme. Conform prognozei hidrologice, de maine nu vor mai fi probleme pe raurile din Moldova.